U nedelju, 15. decembra na srpskim prugama stupa na snagu novi železnički red vožnje, prema kome će najveću novinu u unutrašnjem putničkom saobraćaju predstavljati novouvedeni voz između Beograd Centra i Zvornika.

Po novom redu vožnje u putničkom železničkom saobraćaju svakodnevno će postojati 353 voza na međunarodnim i domaćim relacijama, saopštile su Infrastrukture železnica Srbije.

Od tog broja, u međunarodnom saobraćaju svakodnevno će biti 24 polaska, u unutrašnjem daljinskom i lokalnom 229, a u beogradskoj gradskoj železnici BG Voz 100 polazaka svakoga dana.

Iz Srbije će i međunarodni putnički vozovi direktno saobraćati do Soluna, Budimpešte, Bara, Sofije, Ljubljane i Zagreba, a iz ovih gradova i do brojnih drugih evropskih metropola.

I naredne godine jutarnji i večernji vozovi će između Srbije i Crne Gore saobraćati na relaciji Topčider-Bar-Topčider, dok će vozovi za Solun i Sofiju i po novom redu vožnje saobraćati samo tokom letnje sezone, takođe iz železničke stanice Topčider, stoji u saopštenju.

Kako se dodaje, svakoga dana će po jedan voz saobraćati između Novog Sada i Budimpešte, kao i između Beograda i Zagreba.

Takođe, voz između Beograda i Ljubljane preko Šida, Zagreba i Dobave će saobraćati u periodu od 15. decembra ove godine do 13. januara 2020. godine, kao i u periodu od 20. juna do 15. septembra 2020. godine.

U pograničnom saobraćaju svakodnevno će saobraćati po dva voza između Bogojeva i Erduta, a po jedan između Dimitrovgrada i Sofije, dok će u unutrašnjem putničkom saobraćaju svakodnevno na srpskim prugama biti 229 vozova, naveli su u saopštenju.

Iz železničke stanice Beograd Centar svakoga dana će polaziti pet vozova za Vršac, po četiri za Niš i Užice, dva za Valjevo i po jedan za Sremsku Mitrovicu, Prijepolje Teretnu, Leskovac, Šid, Lapovo i Zvornik.

Kako su dodali u saopštenju, Beogradska gradska železnica BG Voz svakog radnog dana će imati 100 polazaka na teritoriji srpske prestonice.

Novina je uvođenje u saobraćaj BG Vozova na relaciji Lazarevac – Resnik – Ovča – Lazarevac, pored već postojećih linija Ovča – Batajnica – Ovča, Resnik – Ovča – Resnik i Mladenovac – Beograd Centar – Mladenovac.

Između Resnika i Ovče, odnosno Batajnice i Ovče, BG Voz će saobraćati na po sat vremena, dok će u špicevima ići nešto češće i to na 20, odnosno 30 minuta.

I dok je u putničkom železničkom saobraćaju i dalje samo jedan operater, državna kompanija „Srbija Voz“, u robnom transportu pored državne kompanije „Srbija Kargo“, već na srpskim prugama ima još šest prevoznika, ali i još tri kompanije koje železnički transport obavljaju samo za sopstvene potrebe.

Po novom redu vožnje na srpskim prugama će biti 2.148 teretnih vozova, što je za 337 više nego u dosadašnjem redu vožnje, dodali su u saopštenju.

Broj međunarodnih teretnih vozova povećan je za 58, i to na graničnim prelazima Šid – Tovarnik, Subotica – Kelebija, Vršac – Stamora Moravita i Dimitrovgrad – Kalotina Zapad.

Na graničnom prelazu Subotica – Kelebija i privatni prevoznici dobili su međunarodne pogranične teretne vozove, a u skladu sa potrebama prevoznika konstruisana je i nova trasa između Hrvatske i železničke stanice Novi Sad Ranžirna, preko graničnog prelaza Bogojevo – Erdut.

U unutrašnjem robnom saobraćaju broj vozova po novom redu vožnje povećan je za 176, a čak pet operatera imaće od nedelje više vozova na domaćim relacijama nego do sada.

Vlada Srbije obezbedila je više milijardi evra, što će doprineti da srpske železnice postanu integralni deo evropskih železnica, saopštile su Infrastrukture železnice Srbije.

Novi red vožnje će važiti do 12. decembra 2020. godine.

- Advertisement -