U takmičarskom delu najbolji su bili: prvoplasirani Matjaž Belšak (Slovenija), drigoplasirani Travis Ortmayer (SAD), i trećeplasirani Aivars Smaukstelis (Letonija).

Ukupno je učestvovalo 12 učesnika i to su pored prva tri bili: Dennis Kohlruss (Nemačka), Will Baggott ( Engleska), Alex Moonen (Holandija), Radion Sucman (Rumunija), , Nedžmin Ambešković (Švedska), Erik Karacsondi (Mađarska), Adnan Hasanović (Bosna i Hercegovina), Nemo Tasić ( Srbija), Dado Stroil (Bosna i Hercegovina).

Najsnažniji ljudi iz celog sveta pokazali su na Kraljevom trgu na Zlatiboru da snaga klade valja, takmičenje je gledano u TV prenosima u oko 100 država, pa su atraktivni prizori najposećenije planine Srbije zahvaljujući ovom događaju viđeni na svim kontinentima.

Bilo je to još jedno takmičenje u okviru „Strongman Champion League“  koja se već treće leto zaredom održava na zlatiborskom Kraljevom trgu. Najjači su ovde pokazali da je snagom i pravilnom vežbom moguće „pomeriti planinu“, odnosno da čovek može da podigne teret od 500 kg, trči sa 150 kilograma tereta u rukama ili vuče kamion od 20 tona.

Program nadmetanja započeo je disciplinom  „truck pull“ – vučenje kamiona na distanci od 20 m u ulici od zlatiborske pijace ka trgu. Nadmetanja se odvijalo u još četiri discipline: „dumbbell “ – veliki jednoručni teg težine 80-100 kg takmičari izbacuju iz ramena iznad glave, „atlas stones“ – pet betonskih kugli treba podići i postaviti na platformu, svaka naredna je teža od prethodne, od 160-220 kg, „deadlift “ – automobil se postavlja na aparaturu za „deadlift “ i podiže na što veći broj ponavljanja, „farmers walk“ – rekvizit od 150 kg treba preneti od tačke A do tačke B u što kraćem vremenu. Bilo je zahtevno i zanimljivo, pred mnogim posetiocima ovog takmičenja.

„Strongman Champion League“ je najznačajnija liga u svetu bodibildinga i ljudskih performansi. Reč je o svetskom sportsko-takmičarskom programu čiji je osnovni cilj ispitivanje fizičkih mogućnosti ljudskog tela u snazi i izdržljivosti. SCL liga podrazumeva 16 takmičarskih vikenda, na kojima učestvuju najjači predstavnici pojedinih država. Svaka disciplina se posebno boduje i na kraju jednog takmičenja proglašava se pobednik – onaj ko je osvojio najviše bodova. Bodovi sa svakog takmičenja se prenose i na kraju proglašava pobednik – zvanično „Najjači čovek sveta “ za određenu godinu.

U takmičarskoj 2018. godini SCL takmičenje na Zlatiboru, odnosno u Srbiji, je sedmo po redu, posle Finske. Gledanost jedne ove emisije na svetskom nivou je oko 220 miliona, a godišnji broj gledalaca ovog takmičenja dostigao je dve milijarde.

Foto:Zlatiborpres

- Advertisement -