Naziv izložbe “Mleko i krv” nastao je po citatu iz memoarskog zapisa u kome Slobodan Penezić govori o početku Drugog svetskog rata i bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine i jednom prizoru sa Slaviji kada je zatekao mlekaricu koja je izgubila život, i na ulici krv pomešanu sa prosutim mlekom.

Arhivska građa iz zaostavštine koju je Krcunova porodica prošle godine u martu predala užičkom Arhivu priređena je na 41 panou i dokumenti predstavljaju svedočanstvo o vremenu u kome je Slobodan Penezić živeo i radio uključujući i svedočenja o Užičkoj republici.

Krcun iz mlađih dana

Otvaranju izložbe prisustvovao je Penezićev sin Srđa, filmski stvaralac, koji je u emotivnom obraćanju rekao da nije očekivao ovako veliko interesovanje Užičana za njegovog oca, imajući u vidu da je proteklo poprilično vremena od kada je nastardao u saobraćajnoj nesreći.

– Iznenađen sam da postoji još interes za mog oca. Očekivao sam da ću predati kutije Arhivu i da će te stvari nastaviti da žive u njemu intrigirajući istoričare. Nisam mislio da će nastati  izložba i knjiga, ali mi je drago da se sve to desilo, – rekao je Srđa Penezić, koji je imao svega 12 godina kada mu je otac poginulo.

Moj otac je živeo za Užice. Za Užice u kome se rodio i mada je živeo u Beogradu uvek je putovao kada god je mogao u Užice. I na kraju je poginuo na putu za Užice, – rekao je Krcunov sin Srđa Penezić.

Sa otvaranja izložbe

Istoričar Željko Marković, autor izložbe rekao je na otvaranju da je postavka nastala iz Krcunove baštine i da mu je kao ličnost bio interesantan još dok je radio na knjizi „Carigradski memento“ koja govori o gradnji užičkog trga, jer je kroz celokupnu arhivsku građu provejavalo njegovo ime.

Brojni posetioci na izložbi

Izložbu je otvorio pomoćnik ministra kulture Dejan Maslenić koji je rekao da Krcun nema samo značajno mesto u istoriji Užica već i Srbije i komunističkog pokreta naglašavajući značaj predaje arhivske građe gradu iz koga neko potiče.

Iz arhive

Užički gradonačelnik Tihomir Petković podsetio je da je Valjaonica bakra izgrađena zahvaljujući Krcunovoj istrajnosti i spremnosti da se založi za svoj rodni grad.

U Sevojnu je izgrađena Valjaonica bakra koja je postavila temelje savremenog Užica i omogućila mu da od kasabe postane moderan grad koji je u mnogo čemu bio prvi u tadašnjoj Jugoslaviji, – izajvio je Petković, dodajući da postoje ljudi koji su ostavili duboke tragove u istoriji Užica i da je jedan od njih bio i Slobodan Penezić, srpski i jugoslovenski političar, narodni heroj i predsednik Izvršnog veća Srbije od 1962. do tragične pogibije 6. novembra 1964. godine.

Iz Brozovog vremena

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i Grad Užice. Posle Užica održavanje izložbe je najavljeno u Beogradu i Banja Luci.

Izložbu iz Krcunovog ličnog fonda Užičani mogu pogledati do kraja oktobra.

- Advertisement -