Ministar turizma Rasim Ljajić iskazao je spremnost Ministastva da finansira projekat koji bi užičku srednjovekovnu tvrdjavu učinio atraktivnom za posete turista i pozvao lokalnu samoupravu da sa projektom konkuriše za sredstva do kraja godine.

Ljajić je prilikom obilaska Starog grada izneo podatke o najnovijem istraživanju po kome neverovatnih 40 odsto stranih turista kaže da su impresionirani kulturnim nasleđem Srbije, 22 odsto gostoprimstvom, a 21 odsto gastronomijom.

-Moramo ići u susret potrebama savremenih turista – kaže ministar i dodaje da užički Stari grad predstavlja ogroman turistički resurs ne samo Užica, već i Srbije za razvoj turizma.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković upoznao je ministra sa idejnim rešenjima objekata na ovom lokalitetu za razvoj turizma među kojima bi most preko Đetinje bila najveća atrakcija.

Pokazano je i idejno rešenje restorana u staklu blizini utvrde, dubrovačkog starog puta… Procena ulaganja kreće se oko 600.000 evra. Užička srednjovekovna tvrdjava predmet je i konzervatosrkih radova koje sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

- Advertisement -