Koncert Zlatiborske vile priređen je pod nazivom „Iskra horske dugovečnosti“, ove godine u okviru programa „Užice-Prestonica kulture Srbije 2024“. Hor „Zlatiborska vila“ već šest sezona predvodi Tijana Vidaković, diplomirani muzičar i master muzičke pedagogije.

Na koncertu je navedeno da začetnik horskog pevanja i osnivač mešovitog hora pod imenom „Zlatiborska Vila“ i njen prvi horovođa bio Stevan Malenković, profesor i direktor Užičke gimnazije. Postoji od 1909. godine, a prekidi u radu uglavnom se vezuju za ratne periode.

Hor je nastupao na brojnim manifestacijama i takmičenjima u gradu, mestima u okolini, a bezbrojni su njihovi nastupi i van granica Srbije.

Na početku svečanog koncerta upriličenog povodom značajnog jubileja gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je istakla značaj društva u očuvanju tradicije i kulture ovog kraja.

– Više od jednog veka, negujući tradiciju, kulturno-istorijsko nasleđe i najlepše umetničke dosege, Pevačko društvo “Zlatiborska vila” ostalo je jedinstveno na svom putu i u svom izrazu. Sagledavajući sveukupan doprinos, rado smo uvrstili vaš program u “Eru kulture” i podržali ideju ovog susreta, – istakla je užička gradonačelnica.

Prema rečima gradonačelnice, temelje našeg kulturnog delovanja možemo samo učvrstiti i nadograditi poštujući nasleđe, uz pogled ka budućnosti, i jednom novom svetlu koje je pred nama.

– U različitim istorijskim prilikama i dešavanjima, muzički izraz bio je tačka susreta, razumevanja i daljeg, zajedničkog, delovanja. Tako je i osnivač, Stevan Malenković, verovao u ideju postojanja prvog užičkog hora i istrajno joj se posvećivao. Ugledni profesor i direktor užičke Gimnazije, potom direktor Učiteljske škole, vrlo obrazovan, sa znanjem više stranih jezika, vrstan slavista i veliki rodoljub, i dalje živi u sećanju Užičana i Užičanki.

Sa svečanog koncerta (Foto: Grad Užice)

Nastavio je sa svojim delovanjem u ovom pevačkom društvu i nakon Balkanskog i Prvog svetskog rata, ali i mesta u srpskoj vojsci na Solunskom frontu – njegova želja i posvećenost je ono što se sledi i iz čega se uči. Večerašnji program, čiji smo deo, biće prikaz različitih epoha, ali i veliki korak ka novim poglavljima, a grad je uvek tu da pruži podršku i prepozna ovakve događaje koju predstavljaju značajan doprinos u jednoj, novoj eri, „Eri kulture“, naglasila je Raković Radivojević.

Na repertoaru pevačkog društva „Zlataiborska vila“ je duhovna i svetovna muzika, dela domaćih i stranih autora. U radu hora do sada je učestvovalo više od stotinu pevača, a horom su rukovodili profesori muzike Stevan Živković, Milan Dragosavljević, Slavko Gajić, Gordana Lazić, Zoran Župić, Radmila Murganić i Ignjat Milićević.

Hor „Zlatiborska vila“ već šest sezona predvodi Tijana Vidaković, diplomirani muzičar i master muzičke pedagogije.

Pevačko društvo funcioniše na principu prikupljanja članarine od članova udruženja, zatim, donacija, uz sufinansiranje od Grada Užica. Dobra saradnja odvija se sa Užičkom gimnazijom, Ekonomskom školom i Muzičkom školom „Vojislav-Lale Stefanović“.

Koncert Zlatiborske vile priređen je uz vredan jubilej a na repoerotaru su bile duhovne, svetovne, narodne, starogradske kompozicije. Pored slavljenika na koncertu u sali Skupštine grada Užica nastupio je i Vokalni sastav „Ison“ iz Priboja.

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -