17. april

Sa skupa u Dobrinji

Više hiljada ljudi došlo je jutros u Dobrinju, rodno mesto velikog Miloša Obrenovića, kako bi poslalo poruku da ne pristaju na dalja istraživanja i otvaranje rudnika litijuma u ovom delu Srbije od strane stranih kompanija.

16. april

Mediji ovih dana pišu da je najava o istraživanju nalazišta litijuma u ovom kraju uplašila meštane, koji smatraju da bi otvaranje ovakvog rudnika moglo da šteti poljoprivredi i turizmu, od čega stanovništvo uglavnom živi.

U selu se nalazi spomen kompleks i zadužbina knjaza Miloša – Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla. Zatim, izvor vode koji je podigao kao uspomenu na oca Teodora, a koji je drugi po kvalitetu u Zapadnoj Srbiji, pa se meštani plaše da će eksploatacijom litijuma ne samo ovaj izvor, već i svi izvori u selu kojih ima oko stotinak, biti zatrovani.

„Gornja Dobrinja, rodno mesto oca moderne srpske države i rodonačelnika dinastije Obrenović knjaza Miloša, svakako zaslužuje da u bliskoj budućnosti postane nezaobilazna odrednica na turističkoj mapi Srbije i poseta ne samo đačkih ekskurzija.

Smeštena ispod brda Šiljkovice na dvadesetak kilometara od Požege ovo živopisno selo danas ima 428 stanovnika i zauzima površinu od 1340 hektara. Vredni Dobrinjci, potomci junaka iz mnogih ratova za slobodu Srbije uglavnom se bave poljoprivredom i proizvodnjom maline, kupine, šljive, krompira, strnih žita i stočarstvom koje je posle godina krize i uništavanja stočnog fonda vraća na stare staze.

Nema potrebe pričati i pisati koliko su meštani Dobrinje ponosni na svoju istoriju i Obrenoviće zahvaljujući kojima se ime sela pominje u brojnim knjigama“, pisali smo u jednom od ranijih tekstova pod naslovom „Šansa za razvoj turizma opštine Požega“ na „UžiceMedia“.

Iz Inicijative za Požegu podsećaju da bi eksploatacija litijuma bila štetna za ovaj deo Srbije i stanovništvo koje živi od turizma i poljoprivrede, a eventualna dalja iskopavanja litijuma najviše bi ugrozila Divčibare.

Skup je zakazan za subotu, 17. aprila, u Dobrinji. Na potezu su nadležni iz opština Požega i Kosejrić i Ministarstva rudarstva i energetike.

Knjaz Miloš (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku KOVID -19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -