Važni događaji ove godine će biti obeleženi skromno, odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu.

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu. 

U Rusiji se 9. maj obeležava kao Dan pobede nad fašizmom tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća, ali je ovogodišnja parada zbog pandemije korona virusa odložena.

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Polaganjem cveća na Partizanskom groblju na Dovarju , obeležen 9. maj Dan pobede nad fašizmom.

Povodom Dana Evrope, ali i 70 godina od Šumanove deklaracije koja predstavlja temelj Evropske unije koju danas znamo sinoć je i Beograd bio obojen bojama EU – plavom i žutom. Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija, Trg Slavija, svetleli su ovim bojama i skretali pažnju prolaznika i posmatrača. 

Beograd, osvetljen na Dan Evrope i Dan pobede (Foto: Info centar EU)

U znak cećanja na stradale pretke, učesnike svih ratova u prošlom veku, a povodom 9. maja Dana pobede, prošle godine užičkim ulicama marširao je Besmrtni puk, detaljnije na Užicemedia.

Više informacija o obležavanju Dana pobede 2018. godine pronađite OVDE.

Detaljnije informacije o koronavirusu u tekstu Užicemedia.

Naslovna fotografija: Parada u Užicu 2014. godine (Foto: UM)

- Advertisement -