Dan pobede nad fašizmom – Ove godine obeležava se 78. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 73 godine od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu 8. maja 1945. potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Ovim je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali je u nekim delovima Evrope trajao sve do 15. maja.

Drugi svetski rat je trajao nešto manje od šest godina, učestovalo je preko 60 država i oko 110 miliona vojnika. Prema dostupnim podacima poginulih je između 50 i 80 miliona, od toga je preko 38 miliona civilnih žrtava.

Ranije je obljavljeno da je na prostoru bivše Jugoslavije poginulo 1.706.000 ljudi.

Sa parade u Užicu 2014. godine (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

Povodom Dana pobede u Moskvi se svake godine, 9. maja, održava vojna parada.

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope jer je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Suština njegove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija.

Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana, 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

Delegacija EU u Srbiji odložila događaje za obeležavanje Dana Evrope


Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji odložila je sve događaje i kampanje za Dan Evrope u Srbiji jer ovo vreme nije za slavlje već za žaljenje i tugu, saopštio je ambasador EU Emanuele Žiofre.

U saopštenju je navedeno da svakog 9. maja Evropa slavi Dan Evrope, obeležavajući godišnjicu Šumanove deklaracije donete 9. maja 1950.

Ambasador EU je naveo da u svetlu tragedija koje su se poslednjih dana dogodile u Srbiji ipak nije vreme za slavlje već za žaljenje, prenosi RTS.

- Advertisement -