Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu 8. maja 1945. potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Ovim je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali je u nekim delovima Evrope trajao sve do 15. maja.

Drugi svetski rat je trajao nešto manje od šest godina, učestovalo je preko 60 država i oko 110 miliona vojnika. Prema dostupnim podacima poginulih je između 50 i 80 miliona, od toga je preko 38 miliona civilnih žrtava.

Ranije je obljavljeno da je na prostoru bivše Jugoslavije poginulo 1.706.000 ljudi.

Sa parade u Užicu 2014. godine (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

 

Obeležavanje Dana pobede u Srbiji započelo je juče, 8. maja, ispaljivanjem počasnih plotuna Vojske Srbije sa Savske terase na Kalemegdanu. Nakon toga, na Trgu republike održan je koncert poznatog ruskog Hora Turecki. Centralna manifestacija obeležavanja Dana pobede je u Narodnom pozorištu u Beogradu, kojoj će prisustvovati predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Povodom Dana pobede u Moskvi se svake godine, 9. maja održava grandiozna vojna parada.

Dan Evrope

Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope jer je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Suština njegove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija.

Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana, 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

Detalj sa parade u Užicu 2014. godine (Foto: iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -