Božić danas slave vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru, koji je jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika.

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić 25. decembra, dok kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić se obeležava 7. januara.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja. U katoličkim crkvama širom sveta tokom protekle noći služena je ponoćna misa, misa je služena i u Beogradu i drugim mestima u Srbiji.

Božić Nadbiskup Nemet: Približimo se čudu koje ne poznaje granice

Beogradski nadbiskup i mitropolit, mons. dr Ladislav Nemet pozvao je, u Božićnoj poslanici, vernike da upute svoj pogled prema Vitlejemu.
„Promatrajmo čudo kako je Bog postao čovekom. Približimo se tom čudu koje ne poznaje granice, u kojem nema zla, već ima samo jednostavna, čista ljubav bez interesa. Isusovo rođenje svedoči nam o Božjoj snazi i o tome da je prihvatanje ljubavi snaga koja povezuje Boga i čoveka, te je izvor mira“, istakao je nadbiskup Nemet, prenosi RTS.

Narodni običaji

Na Badnje veče i Božić katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.
Ovaj običaj je sećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.


Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana pa toliko traje i božićni hrišćanski post koji se završava sa početkom praznovanja Božića.
U kućama vernika Rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića. Za božićne praznike velika pažnja posvećuje se i jelci, koja ima posebno mesto u svakoj porodici, a poklone dobijaju deca koja recituju, pevaju i sviraju božićne pesme. U Japanu Božić se slavi po uzoru na hrišćanske zemlje

Božić slave i mnogi nehrišćani kao tradicioni porodični praznik kada se daju i primaju prigodni pokloni. U Japanu Božić se slavi po uzoru na zapadne hrišćanske zemlje, a na Tajvanu Božić je neslužbeno bio slavljen budući da je slučajno toga dana, potpisan 1947. ustav Republike Kine koji se svake godine slavio kao nacionalni praznik. Od 2001. ukinut je taj praznik, ali se Božić ipak ponegde neslužbeno slavi.


Osim katolika, Božić danas u Srbiji slave i pripadnici rumunske nacionalne zajednice, iako su pravoslavne veroispovesti, jer oni poštuju takozvani revidirani julijanski kalendar koji je 1923. godine načinio naš naučnik Milutin Milanković.


Foto: Pixabay

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -