Bez restrikcije struje u narednom periodu izjavila je Mihajlović je za Radio-televiziju Srbije, ali se mora štedeti, navodeći da je država od oktobra 2021. godine do danas za uvoz struje i gasa potrošila blizu dve milijarde evra.

Od oktobra prošle godine do sada Srbija je na uvoz električne energije i gasa dala oko dve milijarde evra, kazala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i uputila apel da štedimo energiju, kako bismo dali manje novca, u suprotnom neće biti struje i imaćemo restrikcije.

Moramo da štedimo struju

Ministarka Zorana Mihajlović je gostujući u emisiji RTS rekla da je doneta preporuka o štednji električne energije i da nisu doneli odluku Vlade kao obavezu da mora da se uštedi 15 posto električne energije. 

Preporuku su prvo dobile lokalne samouprave, javna preduzeća, državna uprava, i treba da pokušaju da naprave svoje planove gde mogu malo da uštede električnu energiju. Procena je da to može da bude oko 15 posto. Smatra da će na taj način pokušati da se od te dve milijarde za uvoz, trošak smanji za bar pola ili milijardu evra.

Struja je poskupela od 1. septembra za šest odsto, Mihajlović je istakla da novih povećanja neće biti.

Ministarka Mihajlović u Užicu (Foto: Iz arhive Užicemedia)

Bez restrikcije struje – Preporuke za domaćinstva

Mihajlović je kazala da su date preporuke i domaćinstvima, pa ukoliko se potroši manje dobijaće se popusti.

– Ukoliko uštedite ovog meseca do 20 postoelektrične energije, dakle manje potrošite u odnosu na isti mesec prošle godine, vi dobijete popust od 15 posto. Ako uštedite od 20 do 30 posto, vaš popust je 20 posto. Ako uštedite preko 30 odsto i vaš popust je preko 30 posto, objasnila je Mihajlovićeva i ukazala da domaćinstva u dnevnom bilansu ukupne potrošnje električne energije čine 42 posto.

Za sada se, kako je rekla, ne razmišlja o skraćivanju časova u školi, ni o radu zaposlenih od kuće. Ministarka je kazala da je obezbeđeno dovoljno energenata i da će grejna sezona početi na vreme.

Redovi za plaćenje električne energije (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete pogledati na Užicemedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom septembra možete pogledati OVDE.

- Advertisement -