Drugo ovogodišnje takmičenja u autoslalomu u okviru Šampionata države, nije prošlo bez učešća Užičana koji su i ovog puta dokazali da su u samom vrhu kad je u pitanju ova mlada autosportska disciplina, ali i pokazali da postoji i ona druga, nemerljiva po vrednosti šampionska titula: u prijateljstvu.

Dušan Đoković, kome je ovo treće zvanično takmičenje u karijeri, odnosno prvo ove godine, osvojio je drugo mesto u Generalnom plasmanu i prvo u svojoj, klasi VI, u autu koji mu je za ovu priliku pozajmio Dejan Pejić, koji je takođe učestvovao, i  zauzeo četvrto mesto u Generalnom plasmanu.

Đoković i Pejić na pobedničkom postolju

Autosport je među takmičarima i poštovaocima cenjen ne samo zbog takmičenja, već i solidarnosti, pa je  na Adi Huji gde je 21. jula održano takmičenje bilo više primera da su dvojica takmičara naizmenično vozila isti auto, a ova dvojica uspešnih užičkih „slalomaša“ su nastupala i za dva različita kluba iz svog grada: Đoković za ASU Užice, a Pejić za Užice rally team.

U konkurenciji od 60 takmičara pored iznenađenja za sve, Đokovića sa vrlo visokim plasmanom, Pejića koji je briljirao na prvom takmičenju u Zrenjaninu, ovog puta bio malo sporiji, od Užičana je nastupio i Željko Starčević kome staza nikako „nije ležala“ i zauzeo 16 mesto. Starčević je vozio za Užice rally team, a pod okriljem užičkog kluba, prvu trku u karijeri napravila je i mlada Valjevka, Zorana Ilić kojoj je dobrodošlicu na autosportska takmičenja pod svojim okriljem ukazao klub  ASU Užice. Zorana  Beba  Ilić bila je u donjoj polovini liste kada je u pitanju Generalni plasman, ali je organizator posebnu čast ukazao damama, pa se kući vratila sa osvojenim peharom za drugo mesto u ženskoj konkurenciji i jakom motivacijom da nastavi dalje.

ASU Užice na Adi Huji: Ilić i Đoković

Staza na Adi Huji spremljena specijalno za ovu trku, inače poznata po karting takmičenjima, nije bila po meri mnogih iskusnih autoslalomaša, ali je bilo i onih, kao Đoković kome to očito nije predstavljalo problem da napravi iznenađenje dana, ali i da se definitivno potvrdi kao odličan autosportski  potencijal:

– Za razliku od staza na kojima sam vozio prošle godine, Bukulje i Tare, Ada Huja je „spora“ i autoslalom na njoj više liči na ispit spretnosti, nego na pravo autoslalom takmičenje. Zato se i desilo da su mnogi iskusniji takmičari podbacili u rezultatu, ali je meni odlično poslužila da testiram samog sebe. Ne znam kako bih se zahvalio Peji za ovo takmičenje, jer moj auto nije bio spreman ni za prvo takmičenje u Zrenjaninu koje sam išao samo da gledam, a par stvari na autu je nedostajalo da ga kompletiram za Adu, ali je tu uskočio moj drug. Znao je jako dobro koliko želim da se takmičim, i mada nisam ni pomenu, sam je, nekoliko dana pred takmičenje govorio da mogu da vozim i njegov auto, pa smo s tom idejom i otišli. Iskreno, kad pomislite koliko čovek ulaže, i vremena i sebe i novca u to da spremi auto za trku, nije mala stvar dati ga nekom drugom da vozi, a Peja je to uradio bez razmišljanja. Bez ovakvog njegovog postupka ne bih doneo kući svoj prvi pehar u karijeri, – kaže Dušan.

Sa staze Foto: Ivan Paunović

Što se tiče Užičana, takmičenje na Adi Huji preskočili su Mile Đoković, Ivan Pečeničić i Nenad Milanović koji su tokom prošle godine bili zapaženi u svojim nastupima u okviru Šampionata Srbije, a ljubitelji ovog sporta nadaju se da će, sa užičkim zvezdama sa prva dva ovogodišnja takmičenja, nastupiti u nekom od sledećih planiranih u kalendaru takmičenja do kraja godine.

Podsećanja radi, Užičanin, Slobodan Jakovljević osvojio je Zlatnu kacigu 2017. kao trostruki šampion države u ovoj disciplini.

Milunka Nikolić Pasaž

- Advertisement -