Mehanizam je osmislio NUNS, kako bi se poboljšala primena Zakona o javnom informisanju i ponudio model kojim bi trebalo da se omogući građanima da budu informisani o temama od javnog interesa, ali i da se obezbedi transparentno i odgovorno trošenje budžetskog novcaza medijske projekte.

Čajetina je, osim Šapca, Svilajnca, Paraćina, Pirota i Novog Pazara, obuhvaćena tim projektom, a završnoj debati, održanoj u sredu, prisutvovali su predstavnici NUNS, medija i nevladinih organizacija iz Užica, Čajetine, Nove Varoši, Priboja, Ivanjice, opštinske uprave i javnog sektora Čajetine.

Učesnici su definisali deset tema od javnog interesa za tu opštinu (preduzetništvo, selo i poljoprivreda, ekologija, razvoj infrastrukture, turizam, zaštita i prezentacija kulturnog i istorijskig nasleđa, primena savremenih tehnologija u razvoju, poboljšanje uslova života starih, podrška osobama sa invaliditetom, sport i mladi), koje bi trebalo da budu uvršćene u ovogodišnji konkurs za sufinansiranje medijskih projekata.

Osim toga, najavljeno je da će Opštinsko veće, na predlog NUNS i učesnika debate, uskoro usvojiti Odluku o Mehanizmu utvrđivanja javnog interesa na lokalnom nivou, kao interni akt čijom primenom bi trebalo da se poboljša sprovođenje Zakona o javnom informisanju i poveća efikasnost korišćenja budžetskog novca za sufinansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Ta odluka je već usvojena u Šapcu, Svilajncu i Paraćinu, a osim Čajetine očekuje se da će biti usvojena u Pirotu i Novom Pazaru.

Čajetina (Foto: Sajt opštine)

Učesnike debate je pozdravio Milan Stamatović, predsednik opštine, podsetivši na to da je ta lokalna samouprava u prošloj godini, na osnovu dva raspisana konkursa, izdvojila ukupno 24,5 miliona dinara za sufinansiranje medijskih projekata, što je znatno veća suma od iznosa koje za tu namenu izdvajaju mnogo veći gradovi u Srbiji.

„Možda svi nisu bili zadovoljni raspodelom, ali nadam se da ćemo u ovoj godini ravnomernije raspodeliti sredstva“, rekao je Stamatović i pozvao predstavnike medija da budu još odgovorniji u dostavljanju izveštaja o utrošenom novcu za podržane projekte.

–  Kao opoziciona opština, stalno smo na udaru vlasti i izloženi smo učestalim kontrolama inspekcija. Po anonimnoj prijavi, inspektori za borbu protiv korupcije su najavili da će doći u kontrolu konkursa za nevladine organizacije, prvenstveno utrošenih sredstava za medije“, kazao je Stamatović.

Navodeći da je u toj opštini „sve jasno i čisto“, on je istakao da „nije bilo uslovljavanja medija da vraćaju deo novca dobijenog na konkursima“.

„Ako je to neko radio u ime Opštine Čajetine, zamolio bih vas da to kažete i odmah ćemo protiv njega podneti krivičnu prijavu, jer to nije praksa u Čajetini“, poručio je i Stamatović i dodao da „inspektori ne kontrolišu one lokalne samoprave koje, mimo konkursa, dodeljuju novac medijima“.

Raspisivanje konkursa

Rekavši da je ovogodišnji konkurs za sufinansiranje medijskih projekata „već trebalo da bude raspisan“, Stamatović je objasnio da to „nije bilo moguće zbog inspekcijske kontrole, jer su opštinske službe opterećene dodatnim poslovima i moraju inspektorima da dostave mnoštvo tražene dokumentacije“. „Nadam se da ćemo konkurs raspisati za desetak dana, a iznos sredstava biće isti kao prošle godine. Naš cilj je da raspišemo konkurs što pre, kako bi projekti mogli na vreme da se realizuju“, rekao je Stamatović.

Autor: N. Kovačević Danas

- Advertisement -