I pored toga što se ovih dana u javnosti prepucavalo o mestu održavanja tribine Saveza za Srbiju, sala Gradske kuće bila je otvorena za opozicione lidere. Oni su predstavili program u 30 tačaka i najavili aktivnije delovanje već od početka septembra.

Ujedinjenjem, kako kažu, žele da prevaziđu ideološke razlike, ponude građanima alternativu i što je najbitnije povrate poverenje u politiku. Pre užičkog skupa predstavnici Saveza za Srbiju predstavili su se Šapčanima.

Prema rečima Milana Stamatovića, predsednika Zdrave Srbije, cilj okupljanja je borba protiv vladajućeg režima i Aleksandra Vučića. Stamatović je poručio da ne prihvataju njihove ideje, da je posebno diskutabilan program nacionalne izdaje.

– Program nacionalne izdaje do sada nikada nije bio toliko izražen u vlasti jednog čoveka i jedne političke partije. Naš cilj je da sačuvamo Srbiju i nacionalne interese, sačuvamo Kosovo i istrajemo u borbi protiv siromaštva i korupcije, – rekao je u Užicu lider Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Podsećajući na probleme nastale oko održavanja skupa Stamatović je ponovio ono što je već u saopštenju izneo u javnost, da je „sala užičke Gradske skupštine sala svih građana Užica, a ne Srpske napredne stranke“, te da to nije ništa drugo do, kako je rekao „zloupotreba gradskih institucija“.

Da je najveći zadatak koji predstoji rešavanje kosovsko-metohijskog problema, složio se i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, uz ocenu da „Aleksandar Vučić žuri da završi proces pregovora o Kosovu koji u ovom trenutku ne može biti okončan u srpskom interesu i u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244.“

Jeremić smatra da je zadatak opozicije da se tom činu suprotstavi i ne dozvoli potpisivanje nikakvog dokumenta.

– Savez mora biti širok da privuče i one koji su u centru i levo i desno od centra jer ova podela nije relevantna u situaciji kada u Srbiji ne postoji normalan politički život i u kome se opozicija tretira kao neprijatelj države, a ne kao deo političkog sistema, – izjavio je predsednik DS-a Zoran Lutovac, podsetivši da je stvaranje velikog saveza želja građana.

Prioriteno i pitanje broj jedan u radu Saveza za Srbiju je borba protiv siromaštva, prema oceni Borka Stefanovića iz Levice Srbije.

– Ljudima u Srbiji treba vratiti pravdu i posao, jer će bez toga i druga važna pitanja biti beznačajna. Ako to ne uradimo Srbija će još brže da se prazni, selo odumire,- rekao je Stefanović navodeći da borba protiv daljeg siromašenja mora piti u prvom planu. Založio se za ukidanje postojećeg Zakona o radu, Zakona o poreklu imovine i promenu ekonomskog modela zemlje.

Prisutnima u Užicu govorili su Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, Nebojša Zelenović gradonačelnik Šapca, Gordana Marinković Savović iz Dveri i Vladimir Radosavljević iz sindikata Sloga.

N.T.

- Advertisement -