Sveta Petka Trnova – Pravoslavni vernici i SPC slave svetu Paraskevu, u narodu poznatu kao Trnova. Ovim praznikom završava se mali letnji „ciklus ženskih praznika“, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Mošti Trnove Petke čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

Zbog blagosti i čuda koja je učinila za života, pred njene mošti i danas dolaze vernici da mole za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Praznik Trnove Petke, kao i praznici još dve svetiteljke koje se praznuju u avgustu – Ognjene Marije i Blage Marije, nisu crvena slova, ali su poštovani u srpskom narodu, a naročito među ženama.

Manastir Mileševa (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Sveta Petka Trnova – narodna verovanja

Za Trnovu Petku kažu i da je ženski praznik, jer ga prvenstveno praznuju žene koje danas ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke.

Prema narodnom verovanju na praznik Trnove Petke ne radi se, da tokom godine ne bi trnule ruke.

Naši stari su verovali da ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova.

Mlade devojke, veruje se, danas treba da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir.

Žene i devojke beru sveže cveće i sa njim ukrašavaju svoje domove kako bi u njima cele godine vladali mir i sloga. Takođe, veruje se da treba obući novu i lepu odeću, posebno devojčicama, kako bi ih pratila sreća.

Prema predanju, ova svetiteljka je zaštitinica žena i veruje se da pomaže bolesnima i siromašnima.

Danas se mnogi mole nad njenim moštima jer se veruju da isceljuju i pomažu kod životnih problema.

Molitva Svetoj Petki Trnovoj glasi:

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših.

Naslovna fotografija: Manastir Ostorg

Za još informacija i korisnih tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -