Lucić je preminuo u januaru ove godine u 54. godini. Bio je poznat splitski novinar, pesnik, radio u Slobodnoj Dalmaciji, Feral tribjunu. Bio je prijatelj užičkog festivala.
Narednih dana i večeri užički srednjoškolci i čitalačka publika imaće priliku da prisustvuju časovima i večernjim čitanjima književnih stvaralaca iz regiona. Ove godine dolaze: Dino Bauk iz Slovenije, kolumnista nedeljnika Mladina, Mira Otašević iz Beograda, dramaturškinja, čiji je roman Gorgone  bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu ove godine, Dejan Atanacković, profesor  vizuelene umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni, dobitnik je NIN-ove nagrade za roman Luzitanija, Barbara Matejčić, novinarka i književnica iz Zagreba, poznata po romanu “Kako ste”, Mustafa Zvizdić iz Sarajeva, pesnik i romanopisac, Aida Šečić Nezirević, pesnikinja, lektorica  južnoslovenskih jezika, i dugo čekani srpski romanopisac Vladimir Pištalo koji živi i radi u Americi, pre četiri godine dobio je NiN-ovu nagradu za roman “Tesla, portret među maskama”. Na festivalu će biti i Bojan Krivokapić, mladi  književnik iz Novog Sada, a stalni gosti festivala i ove godne su  Dejan Ilić iz Beogarda i Nenad Veličković iz Sarajeva, koji su među idejnim tvoracima Festivala zajedno sa profesorkom  književnoasti u užičkoj Gimnaziji Ružicom Marjanović.
Festival će biti otvoren u 18 sati i 30 minuta na Maloj sceni Narodnog pozorišta, trajaće do 26. aprila.  U ponedeljak  su planirane književne radionice u Gimnaziji, Nenad Veličković  govoriće o poeziji i šopingu, Dino Bauk će učenike pitati kakva je korist od čitanja, Mira Otašević se vraća Kropotkinu i zašto danas, a Siniša Labrović iz Zagrebea govoriće o umetničkom performansu.
Užička čitalačka publika ima priliku da svako veče na Maloj sceni užičkog pozorišta sluša “čitanja”. O svojim delima govoirće gosti  festivala. Prve večeri  planirana su čitanja Dejana Atanackovića, Barbare Matejčić i Dina Bauka.
Gosti užičkih gimnazijalaca ove godine su serdnjoškolci iz Sarajeva, Zagreba, Novog Sada i Rijeke.

- Advertisement -