Pobedom na prvoj trci takmičarskog vikenda na češkom autodromu Brno Milovan Mikica Vesnić postigao je novi veliki uspeh za srpski automobilizam i srpski sport uopšte. Vesnić se po peti put okitio prestižnom titulom šampiona centralne Evrope u automobilizmu u konkurenciji od preko 30 vozača iz 15 evropskih zemalja. Zajedno sa Poljakom Jakubom Wyszomirskim koji je sa Vesnićem branio boje srpskog ASK Vesnić i stigao generalno do pozicije broj tri, naš tim je ubedljivo najuspešniji takmičarski kolektiv serije za sezonu 2018.

–Imali smo solidnu bodovnu prednost pred trku u Brnu ali ništa nije bilo sigurno ako se uzme u obzir kompleksnost automobilizma kao tehničke discipline i činjenicu da po prvi put nastupam na ovoj stazi, – izjavio je Vesnić.

– Cilj je bio da odradimo što bolje prvu trku i po mogućstvu pobedimo čime bi bodovno bili nedostužni najbližem konkurentu Vaclavu Nimču iz Češke koji nastupa za veliki Krenek motorsport uz fabričku podršku Audija. U tome smo i uspeli. Posle prvog mesta na kvalifikacijama subotnju trku sam odvezao sigurno od početka do kraja i nova titula je osigurana. Nedeljna vožnja je bila više kao test i završio sam na drugoj poziciji iza timskog kolege Wyszomirskog ne želeći previše da rizikujem. Odradili smo kao tim fantastičan posao ove sezone. Od deset trka ja sam pobedio šest puta i evo sada Jakub po prvi put. Osvojili smo pozicije jedan i tri generalno i verujem da bi bili još bolji da je Jakub nastupio na trci u Hrvatskoj.

Poljak je naravno i više nego zadovoljan svojom prvom sezonom u TCR automobilu uz podršku srpskog tima koju je krunisao pobedom što mu daje dodatni motiv za narednu godinu.„Dali smo sve od sebe, i ja vozački i tim kao celina. Ova nedeljna pobeda je samo kruna tog rada. Hvala Mikici i celoj ekipi koja je bila uz mene i fantastično odradila svoj deo posla, – poručio je Wyszomirski.

Vesnić već počinje da razmišlja o budućnosti koja je na žalost kao i uvek uslovljena finansijskom podrškom.

– Sigurno je jedino da ostajem za volanu TCR automobila. U kojoj ćemo seriji nastupati ostaje da se vidi. Sačekaćemo kalendare i pravilnike kako bi pokušali da sastavimo budžet za što veći rang. Nadam se da će pored Jakuba za nas sledeće godine ponovo voziti i Rudi Pešović što će značiti i više posla ali bićemo još veći i jači tim.

Rezultati trke 1 u Brnu

  1. Milovan Vesnić, SRB, Seat Cupra TCR
  2. Jakub Wyszomirski, POL, Honda Civic TCR
  3. Vaclav Nimc Jr., CZE, Audi RS3 TCR

Rezultati trke 2 u Brnu

  1. Jakub Wyszomirski, POL, Honda Civic TCR
  2. Milovan Vesnić, SRB, Seat Cupra TCR
  3. Vaclav Nimc Jr., CZE, Audi RS3 TCR

Generalni plasman šampionata centralne Evrope klasa D4-3500ccm

  1. Milovan Vesnić, SRB, Seat Cupra TCR 216pts
  2. Vaclav Nimc Jr., CZE, Audi RS3 TCR 176pts
  3. Jakub Wyszomirski, POL, Honda Civic TCR 142.5pts

Tekst i foto: Petar Janković

- Advertisement -