Madžarevića je odlikovan sa tri Karađorđeve zvezde, srebrnom medaljom za hrabrost,zlatnom medaljom za hrabrost, Albanskom spomenicom,ordenom Legije časti, Britanskim ratnim krstom …

Nepravedno je zaboravljen u srpskoj istoriji. Njegovi ratni podvizi, junaštvo i neustrašivost upamćeni su od strane njegovih nadređenih i njegovih saboraca, ali odluka o napuštanju Kraljeve vojske, na koju je bio primoran, štiteći čast srpskog oficira u novonastaloj državi, nakon završetka rata, odredila je njegovo potonje životno stradalništvo.


Madžarević je otišao prevremeno u penziju sa činom majora i neko vreme je radio u Čukaričkoj šećerani, noseći džakove, ne bi li uspeo da prehrani svoju porodicu. Kada je 1941. godine odbio Nedićev predlog da postane komandir žandarmerije, poslat je u nemački koncentracioni logor, koji je, nakon četiri godine, preživeo. Shvativši da ne može da se vrati u Jugoslaviju pod novom vlašću, odlazi u Čikago i tamo umire 20. februara 1965.godine, nakon dvadeset i četiri godine izgnanstva bez kontakta sa svojom porodicom. Sahranjen je u Libertivilu.

Komad se bavi poslednjim minutom njegovog života i susretom sa sopstevim alteregom,susretom sa svojom savešću koju podstiče sam Arhangel Mihailo,vođa telesnih i bestelesnih sila, Arhangel koji nevidljivo i bez najave dolazi po svog nebeskog vojnika.

Tekst duodrame napisao je Momčilo S. Trifunović. Igraju:Aleksandar Lazić i Predrag Vasić. Kompozitor je Novak Ašković, dizajner kostima Kristina Savić, a za scenografsko rešenje zaslužna je trupa „Gamajun“.

Pozorišna predstava „Arhangelov vojnik“ biće održana u subotu 15. februara sa početkom u 20.00 časova u Kulturnom centru na Zlatiboru.

Cena karte je 300 dinara. Prodaja karata na biletarnici pred početak
predstave i na Info-cenru Turističke organizacije Zlatibor.

- Advertisement -