Deca i mladi su aktivni učesnici u saobraćaju i tim povodom užičko Udruženje „Roditelj“ usmerava aktivnosti na njihovu bezbednost. Najvažnije je što rad sa decom i mladima na prevenciji ima veliki odziv.

-Svima nama je najbitnije da budu bezbedni, naglašavaju iz Udruženja „Roditelj“ i Saveta za bezbednost u saobraćaju opštine Čajetina. Na poligonima sa specijalnim naočarima koje simuliraju uticaj alkohola i droga na vožnju i uz simulator udesa, takozvanu kosu ravan, mladi mogu da se uvere u važnost vezivanja sigurnosnih pojaseva pri sudaru, čak i pri najmanjoj brzini od 13 km na čas. Preventiva je ipak najvažnija jer tako možemo zajedno sprečiti neželjene posledice.

Ovo su praktičani primeri gde se mladi upozoravaju da proslave rođendana ili izlasci u grad treba da  budu lepe uspomene a ne vesti iz crne hronike.

Lidija Todorić, iz Udruženja „Roditelj“ ističe da su shvatili važnost teme o bezbednosti mladih, jer smo nažalost svesni kolika je prisutnost droge i alkohola u srednjim školama. Učenici uz upotrebu ovih specijalnih naočara vide koliki je uticaj svih opasnih supstanci na vid, moć rasuđivanja ali i vožnju u takvom stanju.

Srđan Radović, iz Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina ističe da nastavljaju intenzivnu saradnju sa Udruženjem “Roditelj” na temu Bezbednost mladih u saobraćaju.

-Želimo da ih upoznamo sa opasnostima koje ih očekuju u saobraćaju i zato imamo simulator čeonog sudara koji prati akciju MUP-a Srbije “Veži pojas-spasi život”. Na simulatoru upoznajemo decu sa čeonim sudarom i zašto je važno pravilno vezati pojas. A „ pijane naočare“ simuliraju uticaj alkohola, psihoaktivnih supstanci i umora. Zato želimo da pod takvim dejstvom deca i mladi ne učestvuju u saobraćaju kao pešaci ili vozači- precizirao je Radović.

Mladi posle učešća u ovakvim aktivnostima navode da su im na praktičan način pokazani primeri na moguće opasnosti i da će se zbog toga opreznije ponašati u rizičnim situacijama.

- Advertisement -