Treće ovogodišnje takmičenje u nacionalnom šampionatu u autoslalomu, umesto na planiranoj lokaciji na Tari, održalo se tokom vikenda 24. i 25. avgusta na stazi Ušće, uz  razočarenje brojne publike iz zapadne Srbije zbog promene mesta održavanja ponovo je donelo radost u navijački tim Užica, budući sa su naši vozači, sada već tradicionalno, i ovog puta našli  na pobedičkom postolju. Priča iz prethodnog takmičenja kada su Dejan Pejić i Dušan Đoković doneli pehare u pojedinačnoj konkurenciji, i bodove za dva užička autosportska kluba, ponovila se i ovog puta na Ušću. Dejan Pejić je zauzeo drugo mesto u generalnom plasmanu nacionalnog šampionata, dok je Dušan Đoković bio tik iza njega, a put koji je njih dvojicu doveo do pobedničkog postolja u dva dana takmičenja bio bi dobra inspiracija za pisce scenarija akcionih filmova.

Pejić je tokom prvog dana imao vodeće vreme u konkurenciji od 47 vozača, koliko ih je nastupilo u domaćem šampionatu, i nakon odlične trke koja mu je donela znatnu prednost u odnosu na konkurente, izleteo je sa staze i udario u zaštitnu ogradu, i tom prilikom, ne samo što je oštetio auto, nego je i povredio vratni deo kičme. Tokom večeri nastojeći da osposobi auto za sutradan,  osetio je prve bolove i prebačen na pregled u Klinički centar, i tom prilikom je ustanovljeno istegnuće vratnih mišića  pa mu je uz ortopedsku kragnu preporučeno strogo mirovanje. Kako sportski duh u kombinaciji sa adrenalinom vrlo često ne prepoznaju preporuke lekara kao obavezu, Pejić sutradan, u koliko toliko osposobljenom autu, izlazi na stazu, i  na tri prolaza postiže rezultat kojim sa pedeset devet stotinki zaostaje za prvoplasiranim Živkom Županom, a pored osvojenog drugog mesta u generalnom plasmanu i prvog u svojoj klasi, Peja ovim osvaja bodove koji ga učvršćuju na prvoj poziciji u generalnom, i u svojoj klasi u dosadašnjem toku nacionalnog šampionata.

Zadovoljan postignutim u odnosu na celokupnu situaciju Pejić se tek  po povratku u Užice  setio da su uputstva lekara obavezna, a sećanju je pripomogla i dodatna doza bolova nakon svođenja nivoa adrenalina u normalne granice:

-Odlična staza koja mi je odgovarala, nova podloga i konfiguracija koja omogućava brzinu, ponele su me u želji da je  savladam na način kako sam želeo, tako da se desilo to što se desilo: izletanje koje ni meni ni autu nije donelo ništa dobro. Nisam ni osećao bolove dok se mišići nisu ohladili, a i tokom noći, onako sa ortopedskom kragnom nisam se mnogo razmišljao da li nastaviti ili ne, o odustajanju nije bilo pomena. U nedelju sam trening čak vozio bez kragne, jer preko one koju sam dobio u bolnici nisam mogao da stavim kacigu, i tu sam osetio da mi određeni pokreti , naročito rukama, stvaraju bolove, i tek onda sam mislio da je vreme da odustanem. Srećom, dežurni lekar na takmičenju dao mi je drugu ortopedsku kragnu, lakšu i manjih dimenzija, pa sam sa njom izvozio sledeće dve trke. Veliku zahvalnost za oba dana dugujem Željku Milutinoviću, reli vozaču iz Valjeva, koji mi je pomogao savetima oko savladavanja staze što mi je svakako donelo rezultat kojim sam bio zadovoljan.

Na pitanje kako se oseća par dana nakon trke, Peja je rekao da „je došlo vreme da se sluša lekar“ i da bolovi na prestaju, ali „sve je prolazno pa i to“ , kao i da će svakako „tek povesti računa o sebi, budući da planira još dosta toga u autosportu, a ne želi da dugo oseća posledice povrede“, i dodao:

-Zdravlje je ipak na prvom mestu, tako da ću predstojeća dva reli takmičenja: Srbija reli u Vrnjačkoj banji, i Jahorinu, sigurno provesti kao deo publike, a do zadnjeg ovogodišnjeg autoslaloma planiranog za Zlatibor, ako ga bude, prvo ću konsultovati lekara pa tek onda odlučiti da li ću, i kako izaći na start. Potrebno je da kompletno  saniram povredu do kraja godine da bih naredne mogao da nastavim sa ispunjavanjem onog što želim u ovom sportu.

Pejić je, podsećanja radi, i suvozač Luke Kotorčević u disciplini Reli.

Đokovića je, s druge strane, pratio malo drugačija sreća sa brojnim neprijatnostima: tokom prvog prolaza u subotu, već na startu otpao mu je brisač  pa je celu stazu i prepreke prošao uz puno sreće, i sa malom vidljivošću kroz kišu koja je tog dana padala  gotovo da je vozio vođen instiktom. Potom- prvu trku je prošao sa silk gumama, i taman je za drugu stavio odgovarajuće gume za mokru stazu-kiša je, kao u inat, prestala tako da ni taj prolaz nije imao odgovarajuće pneumatike. Kako bilo, dan se završio sa šestim mestom u generalnom plasmanu nacionalnog šampionata u konkurenciji od 49 vozača. Nedelju je startovao dobro, međutim, imao je strahovitih problema sa biračem brzina na menjaču, pa ga je i to dodatno omelo u maksimalnom korišćenju mogućnosti automobila. Ipak, Đoković zahvaljujući odličnim vremenima na kraju dana, u zbiru, popravlja rezultat od subote, i osvaja treće mesto.

Dušan je, kao i Peja, rekao da je staza bila „fantastična: brza i „zavojita“, baš po meri takmičara željnih dobre vožnje:

– Ušće je ovom stazom dalo mogućnosta da se iskažemo kako treba, ali ipak  mi je žao što ovaj slalom nije bio, kako je prvobitno planirano, na Tari.  Bez obzira koliko podloga bila dobra i staza dobro napravljena, ipak nedostaje onaj „šmek“ koji staze u prirodi, kao što su Tara i Bukulja,  pružaju na takmičenju. Pored svega što mi se izdešavalo, više sam nego zadovoljan  rezultatom, tako da će mi ovo takmičenje ipak ostati u lepom sećanju. A da bih na njega uopšte došao veliku zahvalnost dugujem i svom klubu, ASU Užice, Nikoli Petronijeviću koji mi je pozajmio odgovarajuće felne, i Iliji Živanoviću koji je uložio veliki trud da bi motor radio kako treba.

Od ostalih užičkih vozača, na ovom autoslalomu su nastupili i Željko Starčević, i Uroš Selaković- prvi put ove godine, i to  „pod zastavom“ASK Užice rally team, pri čemu je Starčević bio 15-ti u generalnom plasmanu na kraju drugog dana, a Selaković 29-ti. Valjevka, Zorana Beba Ilić, koja se takmiči za užički ASU UE bila je druga u kategoriji dama, i srećno završila svoje drugo autoslalom takmičenje u karijeri.

Naredno, ujedno i poslednje za ovu godinu, autoslalom takmičenje u okviru nacionalnog šampionata planirano je za 6. i 7. oktobar na Zlatiboru , u organizaciji ASU Zlatibor. Valja istaći da je atmosferu na prethodnom takmičenju koje se bodovalo i za nacionalni šampionat  i za CEZ dodatno podgrejalo učešće gostiju iz inostranstva, dok nas na Zlatiboru očekuje samo domaći šampionat, a budući da označava kraj takmičarske sezone biće uzbudljivo u završnici borbe za sekunde koje će odrediti konačna mesta na listi najboljih slalomaša za ovu godinu. Obzirom da je Dejan Pejić trenutno vodeći u državi u ovoj disciplini, brojna publika iz Užica, očekuje da on na Zlatiboru samo overi pobedu za ovu godinu.

Tekst i foto: M. Nikolić

- Advertisement -