Zorica Milić Jovanović na pitanje da li teže biti novinarka u lokalu ili u velikoj redakciji odgovara: Lako je biti novinar, novinarka u Beogradskoj hronici, imate stotine umetnika, slikara, istoričara, naučnika… pa imate saradnike, reportere, sekretare redakcija, organizatore.

A da li je teško u današnje vreme doćí do sagovornika, kada je ljudima dosta svega, i kada, u odnosu na ranije vreme, izbegavaju da daju izjave i gostuju u medijima užička novinarka Zorica Milić Jovanović kaže da je to gorući problem.

– Često me pitaju „Kako dolaziš do tema?“. Uvek odgovaram da mi nisu problem teme, nego ljudi. Imam tema, a i ideja, nego nemam sagovornika.

Zahtevna je emisija, koja se emituje svako veče, evo, već četvrtu sezonu. Ne znam kako se snalazim, a snalazim se, definitivno, jer ja izgleda, u životu uvek biram teži put.

Zorica Milić Jovanović je profesorka srpskog jezika i književnosti, radila je jedno vreme u školi, sa studentima, ali je ipak za glavnu profesiju odabrala novinarstvo. Sada je autorka emisije na užičkoj Televiziji 5, a svojevremeno je radila i sarađivala u više užičkih medija.

– Novinarstvo je moj izazov, moja ljubav, dinamika je u mom slučaju presudna. Moje lepo iskustvo je i u radu sa studentima.

Moj izbor nikada neće biti osnovna i srednja škola. Pet godina rada na VPTŠ je za pamćenje.Učila sam svoje studente da budu kreativni i da samo tako mogu biti dobri i zadovoljni mladi ljudi u medijskim kućama.

U serijalu „Ja novinarka dopisnica, prava mala obaveze velike“ svim sagovornicama smo postavljali pitanje da li je lakše biti novinarka u velikoj redakciji u Beogradu, nekom drugom većem gradu, ili u manjim sredinama, uglavnom se slažu da se ovom profesijom teže baviti u lokalu, gde si „sam svoj majstor“, bukvalno ne tri u jedan, nego i više. A baš je to slučaj naše sagovornice.

– Veliki grad ima mana, ali više prednosti, (da ne pominjem odlaske na školovanje i lečenje u veliki ZC i klinike). Recimo, lako je biti novinar, novinarka u Beogradskoj hronici, imate stotine umetnika, slikara, istoričara, naučnika… pa imate saradnike, reportere, sekretare redakcija, organizatore.

U svojoj autorskoj emisiji sam sve, osim kamermana…Često, kada je gužva, montiran svoju emisiju.

A kako uspeva da svakodnevno radi emisiju, „živ“ program, koliko je potrebno sve unapred orgnizovati, isplanirati?

– Iimam dobru organizaciju, uveče planiram sledeći dan, ponekad i sledeću nedelju.Čini mi se da imam viška energije, tako da ponekad snimim u toku jednog dana tri emisije, pa odem na neko kraće putovanje od pet do šest dana… Podršku imam od majke i svekrve, pa mi često kažu da živim kao u hotelu.

Pored ovog razgovora tu su i drugi tekstovi koji govore o medijima, funkcionisanju, bezbednosti novinara i novinarki:

Veran Matić, član Stalne radne gupe za bezbednost novinara, kaže da je od početka godine bilo 70 otvorenih predmeta napada na novinare i novinarke. Za deset meseci doneto je šest osuđujućih presuda, u pet predmeta doneto je rešenje o odbačaju krivične prijave, konačna odluka doneta je u 18 predmeta.

U tekstu – Građani važan izvor informacija o položaju i funkcionisanju lokalnih medija u Srbiji za Užicemedia je govorila prof. dr Aleksandra Krstić, sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Čitajte naš serijal JA NOVINARKA DOPISNICA, u kome govorimo o pravima, obavezamapoložaju… Govore novinarke dopisnice: Novka IlićAmela Ljajić BajrovićJelena Božović, Zvezdana Gligorijević, predstavnici novinarskih udruženja.

Do sada su novinari i saradnici UžiceMedia realizovali više projekata, neki od njih su:

Pogledajte i druge tekstove, putopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -