Tim povodom u okviru kampanje „Srbija do informacija“ u više gradova u Srbiji , među kojima je i Užice i Prijepolje tokom „Nedelje prava javnosti da zna“ organizovane su ulične akcije pod nazivom „Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?“. Cilj akcije je da se građani informišu na interesantan način o ovom važnom pravu. Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem, navodi CRTA. Ovaj Zakon omogućio je građanima da saznaju mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti, navodi Centar za istraživanje transparentnost i odgovornost (CRTA). Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac. Pavle Dimitrijević iz CRTE navodi da tokom akcije građanima pričaju o pravu na informaciju i da li su ona ugrožena i da li se kreće prema situaciji da samo Deda Mraz može da pomogne i da samo on može da pruži informaciju koja je građanima važna zato što instiutucije upravljaju svim onim što su im građani dali, mandati, raspored novca, donošenje odluka u javnom interesu.

– Ukoliko ne znamo ništa kako rade postoji velika verovatnoća da se ta prava zloupotrebljavaju i da dolazi do različitih vrsta korupcije. Upravo zbog svega toga CRTA razgovara sa građanima, i u Užicu smo gde je postavljeno pitanje kakvu vodu pijemo i pričamo o tome kakvo da zaštitimo pravo na slobodan pristup informacijama – kaže Dimitrijević i dodaje da je neposredan povod za akciju izmene Zakona o dostupnosti informacija i to u dva pravca. Prvi podrazumeva da će čitav niz najvećih javnih preduzeća biti izuzet od zakona. Druga promena koja je problematična, navodi Dimitrijević jeste da kada građanin pošalje zahtev za informaciju od javnog značaja institucija to može da odbije, pa kada poverenik donese rešenje da institucija mora da pruži informaciju, onda ona ponovo može da ne da informaciju, a da pokrene neku vrstu upravnog spora.

– U toj situaciji građani će biti ostavljeni na milost i nemilost pravosuđu, a građani i mediji će biti usporeni u procesu dobijanja informacija od javnog značaja – rekao je Dimitrijević uz ocenu da će pravo građana ukoliko se izmene usvoje biti ugroženo.

- Advertisement -