– Sa predstavnicima OEBS-a smo se ovih dana dogovorili da ćemo u narednih nekoliko meseci raditi na istraživanju sudbina nestalih i ubijenih novinara i pokušati da prikupimo dokumentaciju,-  rekao je Matić u emisiji Slobodno srpski.

Do sada tu dokumentaciju niko nije tražio, a po mišljenju Matića, ona mora da postoji u određenim slučajevima kod srpskih, odnosno jugoslovenskih organa i kod međunarodnih organizacija – UNMIK-a, EULEX-a, OEBS-a.

– Rezultat tog procesa treba da bude predlog na koji način će se nastaviti rad na istraživanju ovih ubistava. Da li će to biti komisija po uzoru na onu koju imamo u Beogradu ili će biti nešto modifikovana zbog specifičnosti sutuacije ovde, videćemo. Najverovatnije će to morati da bude međunarodno telo sa ozbiljnim autoritetom iz sveta novinarstva,- rekao je Matić.

Pre godinu dana, Matić je na konferenciji o bezbednosti novinara u Prištini, koju je organizovao OEBS, predstavio Komisiju za istraživanje ubistava novinara u Srbiji i njene rezultate. Od tada traju razgovori između njega i predstavnika OEBS-a oko toga na koji način bi nešto moglo da se pomeri kada je u pitanju rasvetljavanje slučajeva ubijenih i nestalih novinara i na Kosovu.

Jedan od zaključaka te konferencije bio je pokretanje inicijative za formiranje komisije koja bi se bavila slučajevima ubijenih i nestalih novinara, što su tada podržala i novinarska udruženja koja okupljaju srpske i albanske novinare.

– Imam mandat da u narednih deset meseci pripremim taj predlog. Posle predstavljanja predloga medijskim udruženjima, međunarodnim organizacijama, videćemo koliko se može izvršiti ozbiljan pritisak da se takvo telo i formira. To bi trebalo da bude međunarodno telo koje bi imalo autoritet i Ujedinjenih nacija i Evropske unije, ali i svih lokalnih organa i na Kosovu, sa mandatom da vrši određenu vrstu kontrole i da pomogne istražnim organima u procesu ovih istraga. Osnovu te komisije treba da čine predstavnici medijske zajednice, i domaće i međunarodne. Takođe, članovi komisije bi trebalo da budu i ljudi iz onih institucija koje su zadužene za rešavanje, dakle, iz policije i iz drugih institucija koje u tome mogu pomoći, – istakao je Matić.

On je ocenio i da je veoma važno i zbog bezbednosti novinara danas rasvetliti slučajeve ubijenih i nestalih novinara.

– Ako nekažnjivost dopustite u bilo kojem vremenskom periodu, vi ste otvorili na neki način vrata tome da se dogode teški slučajevi nasilja ili ubistava i danas. To je na neki način poziv onima koji žele da zaustave novinare, da zaustave slobodu govora, da im je to najjeftiniji način, da će proći nekažnjeno, jer se niko time naročito neće baviti. Važno je da imamo prvo konsenzus medijske zajednice, a onda taj konsenzus mora da se napravi sa političkom zajednicom jednog društva, u ovom slučaju Kosova i naravno šire,- istakao je Matić.

Ubistvom novinara na Kosovu i Metohiji novinari redakcije Insajder bavili su se u emisiji Insajder bez ograničenja „Spomenik istini“.

Izvor: RTV Plus

Foto: Pres-centar UNS-a

- Advertisement -