Kada podaci pokazuju da je vazduh zagađen ili jako zagađen, kao u mnogim gradovima u Srbiji ovog jutra, treba pratiti savete stručnjaka. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je jutros bio „jako zagađen“ u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice. To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta Agencija.

Zdravstvene tegobe se tada mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, piše RTS.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Dr Snežana Rsovac pedijatar pulmolog u Tiršovoj navodi da poslednjih desetak dana imaju veći broj prijema pacijenata sa respiratornim infekcijama. To, kaže, nije samo sezonski već je i posledica aerozagađenja.

Najveći problem predstavljaju PM-10 partikule koje su sastavljene od smoga, čađi i teških metala. Upravo te čestice utiču na razvoj pluća kod dece, koja se razvijaju do njihove sedme godine.

„Deca onda imaju sklonosti ka bolestima, od iritacije nosa, sluzokože, gornjih disajnih puteva do donjih disajnih puteva. Ne samo da stradaju pluća i vazdušni putevi, već trpi i kardio-vaskularni sistem. To utiče čak i na reproduktivno zdravlje i smanjenu sposobnost spermatozoida da se kreću“, rekla je dr Rsovac.

Vozačima je preporučila da „više koriste noge“ – to je dobro ne samo za kvalitet vazduha, već i za kardiovaskularni sistem.

Na pitanje mogu li maske da pomognu, dr Rsovac kaže da PM-10 prodire i kroz masku, ali da može malo da se smanji iritacija disajnih puteva.

Više razloga za jako zagađen vazduh

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović kaže da se automatski prati koncentracija sumpor-dioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica od 10 i 2,5 mikrona. Njihova koncentracije se, kaže, menja iz minuta u minut.

U Srbiji veliki problem predstavlja kvalitet automobila i fosilna goriva u termoelektranama, koje nemaju adekvatnu kontrolu emisija čestica.

Na sajtu užičkog Zavoda za javno zdravlje poslednji dostupni podaci sa mernih mesta u Užicu i Sevojnu su od pre nekoliko dana.

O vazduhu koji udišu Užičani pisali smo više tekstova, na neke je prilika da se podsetimo, jer sledi sezona grejanja i period kada je aerozagađenje gotovo svakodnevno. Tekstovi UžiceMedia „Zdravlje Užičana ugorženo zbog zagađenog vazduha“, kao i „Individulana ložišta glavni zagađivači Užica…“ govore upravo na ovu temu.

Još danas toplo i sunčano, od sutra kiša i hladnije vreme

U Srbiji će još danas biti sunčano i toplo vreme. Tokom dana biće sunčano i toplo. Jutarnja temperatura biće od dva do devet, a najviša dnevna od 18 do 25 stepeni.

Od srede do kraja sedmice pretežno oblačno u svim krajevima, povremeno s kišom i osetno hladnije. Na visokim planinama slab sneg.

Naslovna fotografija: Zabležena tokom prošle zime u centru Užica (Arhiva UM)

30. oktobar 2019. godine

Zavod za javno zdravlje NEZDRAV VAZDUH U UŽICU

Najnovija merenja pokazuju da je vazduh u Užicu u kategoriji nezdrav, dok je u Sevojnu nezdrav za osetljivu populaciju pokazala su merenja Zavoda za javno zdravlje Užice.

Savet za one sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i decu da izbegavaju boravak napolju i produženu fizičku aktivnost.

- Advertisement -