Nizom manifestacija biće obeležen Dan nauke u Srbiji, koji je ustanovila Vlada Srbije 2011. godine u znak sećanja na naučnika Nikolu Teslu, rođenog na današnji dan 1856. godine.

Pored Muzeja Nikole Tesle i Elektrotehničkog fakulteta, i druge ustanove koje se bave naukom ili delom Nikole Tesle (1856–1943) pripremile su specijalne programe za danas.

Centar za promociju nauke najavio je program nа tri lokаcije u Beogrаdu. Svečani program povodom Dana nauke, nа Adi Cigаnliji na košarkaškim terenima, gde se održava Dečiji naučni kamp (DNK) otvoriće ministаr prosvete, nаuke i tehnološkog rаzvojа Mlаden Šаrčević. Temа ovogodišnjeg DNK je „Štа ću biti kаd porаstem“.

DNK ove godine trаje do 21. julа, а svаki dan posvećen je jednoj oblаsti nаuke sа kojom polаznici mogu dа se upoznаju. Prvi dаn DNK-а posvećen je hemiji, а ove godine se deo progrаmа odvijа i u Nаučnom kаmionu CPN.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u selu Smiljanu, kraj Gospića u Lici, u tadašnjoj Austrijskoj carevini (danas Republika Hrvatska), od majke Đuke Tesle, rođ. Mandić i oca Milutina Tesle, sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve.

Nikola je osnovnu školu završio u Smiljanu, a nižu realnu gimnaziju u Gospiću.

Na studije elektrotehnike kreće 1875. godine u Politehničku školu u Gracu u Austrougarskoj carevini (danas Austrija).

U Njujork se preselio 1884. godine. Vrlo brzo Tesla dolazi do epohalnih otkrića u oblasti fizike i elektrotehnike: otkriva naizmeničnu struju, obrtno magnetno polje, indukcioni motor, transformator, struje visoke frekvencije, radio i telekomandu radio talasima.

Nikola Tesla se ne zaustavlja samo na ovim istrživanjima. Slede pronalasci i patenti iz oblasti naizmeničnih struja visoke frekvencije, radio-tehnike, a izučavao je i rendgentske zrake. Pomoću rendgenskog zračenja načinio je prve snimke delova ljudskog tela, ali je i ukazao na njihovo štetno zračenje.

Sa preko 700 patenata Nikola Tesla se, uz Faradeja, smatra najvećim pronalazačem u istoriji nauke. U njegovu čast jedinica za jačinu magnetne indukcije nosi njegovo ime – tesla (T).

Umro je 7. januara 1943. godine u hotelskoj sobi u Njujorku. Sahrana je obavljena o trošku naših iseljenika. Tim povodom, gradonačelnik Njujorka je rekao:

„Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće“.

- Advertisement -