Ubijeno 13 žena od počeka godine u Srbiji,  ne smemo dozvoliti da se svest o ovom problemu svede na brojku i jednu više koju ćemo dodati u niz. Ubijene žene su nečije majke, sestre, bake, tetke. Ključno pitanje koje treba postaviti je da li u Srbiji postoje mehanizmi i mere koje mogu da zaustave ovaj niz? Ni jedna žena manje!

Podsećamo da se bliži Dan sećanja na žene žrtve nasilja (18. maj) koji je ustanovljen na inicijativu ženskih organizacija u Srbiji  upravo zbog toga što je bilo primetno da je neophodna mnogo snažnija institucionalna i društvena reakcija u cilju sprečavanja femicida.

Porazno je i alarmantno da danas, sedam godina nakon toga, imamo saznanja da se svaka druga žena ubijena u porodično-partnerskom kontekstu obraćala nadležnim institucijama za pomoć. Izneverena su obećanja data žrtvama nasilja, institucije su zakazale u zaštiti života žena, dok smo kao društvo poklekli u tome da stvorimo nultu toleranciju na nasilje i atmosferu podrške za žrtve.

Imajući u vidu intenzitet i učestalost nasilja prema ženama i smrtne ishode koji ga prate, u Srbiji bi se svakog dana moralo delovati kao da je dan borbe protiv femicida.

Ovo očekivanje je proisteklo iz brojnih zakona, strategija i mera koje su ustanovljene s ciljem suzbijanja nasilja prema ženama, i od njega ne smemo odustati. To dugujemo ženama koje ne možemo da vratimo, kao i svim budućim generacijama žena, navodi se u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

Ubijeno 13 žena – Ni jedna žena manje!

A mi podsećamo da je prema  podacima Autonomnog ženskog centra (AŽC) u proteklih 10 godina najmanje 363 žene u Srbiji ubio partner ili član porodice.

Ovo su podaci iz godišnjeg izveštaja od 2012. do 2021. godine, ove organizacije, koja se bavi pravima žena i prevencijom nasilja nad ženama.

U izveštaju se navodi da postoji mogućnost da je broj ubijenih žena i veći, imajući u vidu da svi slučajevi ne dođu do medija, pa nije moguće utvrditi tačan broj žena koje su umrle.

U Srbiji je svojevremeno doneta Nacionalnu strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja prema ženama u porodici i partnerskim odnosima, ali je prestala da važi 2015. godine, godinu dana kasnije, 2016. godine, donet je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Prema izveštaju AŽC o njegovoj primeni, policija je u 2020. registrovala za 8,8 odsto više „rizičnih događaja“ nego u prethodnoj godini.

Jedna od ranijih akcija (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom maja možete pogledati OVDE.

- Advertisement -