U modernom okruženju – kulturna baština, projekat čiji je cilj očuvanje i prikazivanje, uz pomoć savremenih tehnologija. A nakon prve mobilnosti u Ljutomeru, Užičani su ugostili učenike i nastavnike iz partnerskih škola iz Portugala, Letonije iSlovenije i pokazali im zašto svi koji dođu i upoznaju Srbiju požele da joj se vrate.

Cilj projekta je očuvanje i prikazivanje kulturne baštine uz pomoć savremenih tehnologija kroz moderne medije i upoznavanje tradicije i kulturne baštine drugih evropskih naroda. Osnovna škola „Dušan Jerković” po prvi put je učesnik i domaćin ovakvog projekta, dok sa školom iz Ljutomera iz Slovenije ima potpisan Memorandum o saradnji, a sa školama iz Letonije i Portugala prvi put sarađuje.

Nakon prve mobilnosti u Ljutomeru u Sloveniji, Užičani su ugostili učenike i nastavnike iz partnerskih škola iz Portugala, Letonije i Slovenije i pokazali im zašto svi koji dođu i upoznaju Srbiju požele da joj se vrate. Srdačnost i gostoljubivost naših Užičanki i Užičana, lepota i duh Užica odmah su ih sve očarali.

Dani tokom posete gostiju su proticali u mnogobrojniom aktivnostima: priređen je svečani doček u školi, organizovane su radionice na kojima su prezentovani elementi kulturne baštine svih zemalja učesnica. Gosti i domaćini pošli su u zajednički obilazak grada i posetili Narodni muzej Užice i tvrđavu Stari grad.

Posebno im se dopala radionica keramike akademske slikarke Sofije Bunardžić, autorke projekta „Keramika Zlakusa“ i dobitnice Nagrade za životno delo u oblasti keramike.

Drugog dana mobilnosti realizovana je kreativna radionica u digitalnom okruženju čiji je realizator bio nastavnik likovne kulture Vladan Savić, kao i digitalnu radionicu upotrebe mikrobita, izrade QR koda i Kahoot kviz u realizaciji nastavnice informatike Ivane Todorović. Nakon toga svi zajedno bili su u poseti etno parku Terzića avlija u Zlakusi.

Domaćini i gosti u Užicu (Foto: Školski bibliotekari)

Užičko kolo se igralo u fiskulturnoj sali, naši gosti su ga naučili i zavoleli. A igrale su se i tradicionalne igre Slovenije, Letonije i Portugala. Gosti su čuli i recitovanje naših učenika, kao i sviranje talentovanih kolega. Školski bibliotekari su postavili izložbu i izradile film o nacionalnim bibliotekama i poznatim piscima svih zemalja učesnica.

U Gradskom kulturnom centru, za naše goste pripremljen je sjajan program u kome je predstavljena srpska izvorna pesma i igra. Veliku zahvalnost za prikazani program upućujemo Muzičkoj školi „Vojislav Lale Stefanović“ i Udruženju građana „Era“. Gosti su upoznali lepotu srpskog sela i posetili Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno, posetili Zlatibor i vozili Gold gondolom. Kako su naši gosti rekli, u Užicu „je sve bilo 5 zvezdica“.

„Pored razmene iskustava u planu je i izrada knjige u kojoj će biti sadržani elementi kulturne baštine svih zemalja učesnica, kao i izrada poligona na kome će se lokalno stanovništvo i učenici upoznavati sa tradicijom zemalja učesnica na moderan način,“ navodi direktorka škole Mirjana Maksimović. Takođe, svi se nadaju da će u narednom periodu ova saradnja biti nastavljena i u drugim oblastima.

Međunarodna saradnja pruža učesnicima priliku da unaprede svoje jezičke veštine, što im može biti korisno. Učenici se dodatno interesuju i za istraživanje novih kultura, što ih navodi na nova otkrića i omogućava učenicima da steknu iskustva s ljudima iz drugih kultura. Ovim projektom razvija se razumevanje i poštovanje prema drugim kulturama i perspektivama. Svi su se složili da je ova razmena ostavila upečatljiv utisak na sve učesnike mobilnosti u Užicu.

Program KULTURNA BAŠTINA U modernom okruženju je realizovan od 13. do 15. marta, 2023. godine, OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica bila je domaćin programa druge mobilnosti projekta u okviru Erasmus+ programa.

Autorke: Mirjana Maksimović, Mirjana Radovanović Pejović

- Advertisement -