Šahovski turnir „Prijateljstva“ ove godine se održava na Beloj Zemlji. Ovakav vid turnira je prilika da se skrene pažnja okruženja i šire javnosti na uspehe i dostignuća osoba sa invaliditetom, koji vodi prevazilaženju predrasuda i barijera, navode organizatori.

Krovna organizacija Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice – Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije i ove godine organizuje tradicionalni šahovski turnir „Prijateljstva“ kao redovnu programsku aktivnost.

Ove godine šahovski turnir se održava u Užicu, na Beloj Zemlji, u Hotelu „Zlatiborska noć“. Predviđeno je okupljanje domaćina i učesnika danas, četvrtak, u popodnevnim satima, kada će biti upriličen obilazak Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice. Svečano otvaranje turnira je u petak, 23. juna, u 10:00 časova.

Predviđeno je svečanom otvaranju prisustsvuje predstavnik resornog Ministarstva – Krsto Janjušević, koji bi trebalo da otvori turnir, zatim, državni sekretar, kao i predstavnik Grada Užica.

Šahovski turnir „Prijateljstva“ po švajcarskom sistemu

Turnir se odigrava po švajcarskom sistemu. Šah kao sport je značajan i čest izbor mnogih osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom, koji im omogućava da iskažu svoje snage i sposobnosti, razvijaju veštine, vežbaju i razvijaju volju, istrajnost, ali i razvijaju i neguju prijateljstva.

Takođe, ovakav vid turnira je prilika da se skrene pažnja okruženja i šire javnosti na uspehe i postignuća osoba sa invaliditetom, na negovanje i razvijanje odnosa uvažavanja i jednakosti, odnosa koji vodi prevazilaženju predrasuda i barijera.

Aktivnost je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kroz Programski konkurs za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom – Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, naveli su u pozivu organizatori turnira.

Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize 

Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice broji 120 članova, dok Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga okuplja oko 53 člana sa područja 10 opština. U okviru redovnih aktivnosti udruženja, članove koji nisu aktivni, nisu u mogućnosti da dolaze u udruženje ili žive u ruralnim područjima, obilaze ih u terenskim posetama, rekla nam je u jednom od ranijih razgovora Biljana Subotić, socijalna radnica, koordinatorka i PR Info centra za osobe sa invaliditetom.

Ona je istakla da se razvijanje veština osoba sa invaliditetom u Udruženju distrofičara Zlatiborskog okruga i Udruženju invalida cerebralne i dečije paralize realizuje kroz organizovanje različitih aktivnosti i manifestacija u okviru redovnih ili programskih aktivnosti.

Užički srednjoškolci solidarni sa osobama sa invaliditetom, jedna od ranijih akcija (Foto: Arhiva Užicemedia)

– Dešava se i da ne znaju kakve sve olakšice imaju, ali to je negde i osnovni zadatak udruženja, da ih informiše, uputi, pomogne. Te vrste obraćanja uvek su aktuelne jer je status i opšte stanje osoba sa invaliditetom nažalost podložno promenama, te u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Užice“ i Gradskim centrom za usluge socijalne zaštite na taj način zbrinjavamo članove u stanju potrebe za dodatnom podrškom.

Izuzetna potreba za podrškom prepoznata je i kod članova porodica osoba sa invaliditetom, jer se dešava da porodice usled prevelike usmerenosti na brigu o tom članu porodice ponekad zanemare druge članove porodice, sami sebe i sopstvene potrebe. To u dužem periodu može dovesti do narušavanja odnosa u porodici i pojave koja je u teoriji socijalne zaštite prepoznata kao „sagorevanje porodice“, – rekla je tada za UžiceMedia Biljana Subotić.

- Advertisement -