U narednih 18 meseci, Grad Užice će u partnerstvu sa Gradom Tuzla, Opštinom Milići i Umetničkom školom iz Užica realizovati projekat „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“, kroz aktivnosti na unapređenju kulturnog identiteta prekograničnog područja kroz saradnju partnera iz Srbije i Bosne i Hercegovine na revitalizaciji kulturnog nasleđa Zlatiborskog okruga i Tuzlanskog kantona, u ukupnoj vrednosti od 593.939.96 evra.

Sa nadležnim Telom za ugovaranje – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) u okviru Ministarstva finansija Republike Srbije, ugovoreno je sufinansiranje projekta sredstvima Evropske unije u vrednosti od 449.85,13 evra. Pomenuti iznos čini 75,74% ukupne vrednosti projekta, dok će ostatak sredstava obezbediti projektni partneri.

Projekat „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“ podrazumeva izgradnju arheološkog parka iz doba neolita u kanjonu reke Đetinje u Užicu kao interpretacija užičkog neolitskog naselja Gradina. Park će biti konstruisan na osnovu dostupne arhivske građe iz perioda arheoloških istraživanja lokaliteta staparska Gradina i po uzoru na savremene arheološke parkove u svetu koji su nezaobilazne turističke atrakcije, moderni centri za animaciju posetilaca i obrazovanje građana.

U svrhu održavanja i promovisanja jedinstvene turističke ponude koju je grad Tuzla razvio u okviru kompleksa Panonska jezera, sadržaji postojećeg arheološkog parka – neolitskog sojeničkog naselja Panonika i Geološkiog muzeja biće obnovljeni i unapređeni.

Realizacijom projektnih aktivnosti doprineće se ostvarenju specifičnog cilja projekta definisanog kao očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa gradova Užice i Tuzla kroz uspostavljanje i unapređenje održivog modela za interpretaciju kulturnog nasleđa putem umrežavanja i razmene iskustava između partnera u posmatranom području.

Projekat NeoLIFE je osmišljen tako da obezbedi funkcionalni model upravljanja arheološkim parkom u Užicu putem razmene znanja i iskustava projektnih partnera i zainteresovanih strana i unapređenjem neformalnog obrazovanja stanovništva svih starosnih dobi sa naglaskom na najmlađu populaciju. Saradnja partnera na realizaciji svih projektnih aktivnosti će doprineti povećanju konkurentnosti obe lokalne samouprave na domaćim i inostranim turističkim tržištima.

- Advertisement -