Početak trudnoće, znači da treba paziti na mnogo stvari, među njima je u prvom redu zdravlje, pa ishrana, a buduća mama bi trebalo da se što manje bavi ružnim temama i mislima.

Ipak, ne zaboravomo da je izostanak ciklusa već poprilično siguran znak da je nastupila trudnoća. Čak i da se pojavi malo krvarenje ono neće značiti “da se ništa nije dogodilo” već da se embrion usadio u zid materice i da je sve kako priroda “zapoveda”. Bez obzira na lične osećaje žene i mučnine, test a potom i lekar će reći da li za devet meseci stiže prinova u kuću.

Ultrazvučni pregled će kroz pet-šest nedelja bez ikakve sumnje pokazati pravo stanje stvari i dati “prvu sliku” bebe koja se ušuškala u maminom stomaku. Ukoliko ste vi ili neko vama blizak na početku trudnoće, u redovima koji slede pokušaćemo da vam pomognemo da na mnoga pitanja i nedoumice znate odgovor ili vas podsetimo koga bi trebalo da pitate.

Početak trudnoće: Posle dva dana hormon otkriva trudnoću

Koliko je trudnoća jedno od ”čuda prirode” lako se možemo uveriti kada znamo da se jajna ćelija veličine glave igle oplođava, to jest spaja sa spermatozoidom i postaje embrion a onda i fetus. Medicina se potrudila da prvi simptom trudnoće mogu brzo da se provere i potvrde. Nakon 24 do 48 sati od oplodnje, otkrivanjem prisustva hormona zvanog “rani faktor trudnoće” (EPF) u majčinoj krvi  moguće je potvrditi trudnoću.

Biološki rečeno “razvoj novog ljudskog bića počinje oplodnjom”, kada partneri ujedine po 23 svoja hromozoma sjedinjavanjem svojih reproduktivnih ćelija. Ta moć prirode onda se pokazuje i kroz tri nedelje kada počinje da kuca srce budućeg deteta.

Posle 14 nedelja ultrazvuk će pokazati da beba sisa palac a nakon 21 nedelje videćemo kako se igra se svojim rukama i nogama. U 26. nedelji postaju joj jasnije crte lica, a od 37. nedelje sazrevaju joj svi organi i spremna je za rađanje. Dok ne stigne u majčino naručje proćiće otprilike 280 dana ili 40 takozvanih gestacijskih nedelja.

Početak trudnoće i odbrojavanje do dolaska bebe na svet

Porođajem “u roku” smatra se svaki porođaj između 37. i 42. nedelje. Ukoliko beba stigne ranije onda se takav porođaj naziva prevremenim. Ukoliko “promaši” izračunati VTP, što znači verovatni termin porođaja onda je porođaj “prenet”. Oko 80 odsto žena porodi se dve nedelje pre ili dve nedelje posle termina, vrlo retko u zadati dan.

Dok se beba razvija, odbrojavanje do njenog dolaska na svet može da se podeli u tri faze. Prvom trimestru pripada prvih 12 nedelja. Dok je mami tada možda muka i još joj se “ne vidi” stomak, fetusu, koji mi. uprkos mogućoj kritici lekara. ipak nazivamo bebom, kao što rekosmo razvijaju se grlo, vilica i usta, pa može da sisa palac, ali i da zatvara i otvara šaku.

Trudnoću svaka žena doživljava na svoj način

Drugi trimestar obuhvata četvrti, peti i šesti mesec trudnoće i beba je već “visoka” 14 centimetara. Treći trimestar obuhvata period od 27. nedelje trudnoće do porođaja, kada buduću mamu muči nesanica, kratak dah, naticanje nogu.

Sve u svemu: svaka trudnoća je posebna i svaka žena će je izneti na svoj način, kao što će u zavisnosti od praga bola tokom rađanja, jedna vikati, zapomagati, a druga ćutati i slušati savete babice i lekara. A obe će trpeti isti bol.

Porodilište, bebe (Foto: Pixabay)

Lične sklonosti, ali i prilike bitne su uostalom i za mnogo toga što se odnosi na trudnoću žene. Ili bolje rečeno – planiranje trudnoće. U zavisnosti od toga u kakvim životnim okolnostima odlučuje da li će uopšte imati potomstvo ili neće, žena će razmišljati i o svojoj karijeri, bavljenju poslom koji je izabrala, pa će proširenje porodice odložiti za neko vreme.

Opreznost trudnica zbog virusa korona

Potpuno neočekivano od 2020. kao planetarni problem pojavio se virus korona, od čijeg uticaja na zdravlje strahuju i trudnice, s obzirom na neka loša iskustva i smrtne slučajeve tokom pandemije. Zbog stalnog pada nataliteta u Srbiji, koji može jedino da se popravi rađanjem više beba, a što je u narednim decenijama “nemoguća misija”, zabrinuti su demografi i statističari.

Sa zvaničnih mesta, nadležni iz Ministarstava za brigu o porodici, učesnici različitih foruma i organizacija vrlo često mlade opominju da brinu o reproduktivnom zdravlju i budućnosti. Bez mera i stalne finansijske podrške teško da će to uroditi plodom. Do sada nije.

To dobro znaju mladi roditelji, bolje rečeno oni momci i devojke koji su kao studenti razmišljali da gaje dete i uče. Uostalom koliko prošle godine s vrha države potekla je slična ideja – ideja da studentkinjama koje rode dete bude omogućeno da imaju povlašćen položaj na fakultetu. Pre svega u pogledu ispitnih rokova.

Spremiti torbicu sa stvarima za porodilište

Pričalo se i pisalo po medijima dve-tri nedelje, dok nisu naišle druge interesantnije teme. Mlade mame na studijama su pale u zaborav, i posebni ispitni rokovi za njih. Studentkinje koje se porode više niko ne pominje, jer promena statuta univerziteta – da bi se njima izašlo u susret – trajalo bi dugo a nije bilo spremnosti da se u to bilo ko upušta.

Kada su već zaboravljeni oni mladi parovi koji razmišljaju o deci, a nisu se bolje provele nedavno ni mame tek rođenih beba koje su očekivale kredit za rešavanje stambenog pitanja, da se vratimo u ordinaciju ginekologa. I da se vratimo trudnicama, koje se često pitaju da li se beba dobro razvija, na koga će da liči.

Početak trudnoće i briga o ishrani

S obzirom da je trudnoća “neko srećno vreme” buduća mama bi trebalo da se što manje bavi ružnim temama i mislima. Ali konsultujući se sa lekarima trebalo bi da uzima prenatalne multivitamine koji sadrže folnu kiselinu, kalcijum i vitamin D i brine o svojoj ishrani. I naravno spremi svoju torbu sa porodiljskim potrepštinama i sačeka momenat kad njena beba najavi dolazak na svet. Srećno i veselo bilo!

Mama: Izvor fotografije: https://www.pexels.com/photo/a-woman-looking-at-a-pregnancy-test-while-lying-in-bed-5982087/

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete pogledati na Užicemedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom septembra možete pogledati OVDE.

- Advertisement -