Sedmodnevna svečanost, čiji je organizator Turistička organizacija Budve,  a suorganizatori nevladine organizacije, hoteli i lokalna smaouprava, prvi put se održava u prestonici crnogorskog turizma, trajaće sve do 6. maja i objediniće niz raznovrsnih dešavanja u sklopu XVI Međunarodnog karnevala, a manifestacija je simbolično najavljena već 28. aprila abrumom kroz Petrovac, gde su „Feštađuni“ pozivali građane i ugostitelje da dođu na Karneval.

Program nesvakidašnje muzičke fešte danas se nastavlja nastupom grupe „Perper“ u večernjim časovima, dok je za sutra rezervisan već tradicionalni abrum, poziv na karneval. Predstavnici NVO “Feštađuni”, osnivači karnevala, uz podršku grupa iz Italije i Hrvatske na veliku međunarodnu feštu te večeri će pozvati starograđane i ugostitelje iz neposredne okoline, a zatim se zabava nastavlja na trgu ispred Starog grada egzotičnim nastupima ansambala plesačica iz novosadskog “Mantock”  centra. Bend “The grupa” iz Budve biće tu da upotpuni veselu atmosferu.

Karneval se ove godine održava pod nazivom “Prava ljubav nikad ne promaši” i krenuće budvanskim ulicama 2. maja od 20 sati. Ovo je ujedno i centralni karnevalski dan, gde se očekuje više od 1200 učesnika iz zemalja regiona, Ukrajine, Rusije, Italije, Moldavije, Albanije i dr. Povorku će tradicionalno predvoditi gradska muzika Budve i mažoretkinje. “Big band Dejana Petrovića” iz Užica biće zadužen za dobar provod do ranih jutarnjih sati.

Karneval u Budvi (Foto:TO Budva/printscreen)

U četvrtak, 3. maja građanima Budve i njihovim gostima će se predstaviti učesnici Međunarodnog folklornog festivala, u organizaciji NVO “Stara Budva”, najpre defileom budvanskim šetalištem, a potom i igrama na glavnoj bini. Etno zvuk će zatim upotpuniti predstavljanje grupe “Zora” iz Bara.
Festival će biti nastavljen i u petak 4. maja, a oko 22 sata je planiran koncert lokalnog benda “The Grupa” i popularne srpske pevačice Nevene Božović.

Sa karnevala (Foto:TO Budva/printscreen)

Koncert budvanske gradske muzike, sa evergreen repertoarom, održaće se 5. maja u 21 sat na glavnom gradskom trgu, a nakon njih će nastupiti regionalna zvezda Toni Cetinski.
Šestog dana maja i, ujedno, poslednjeg dana ovog nezaboravnog događaja, planirana je velika dečija povorka, koja će u 10 sati krenuti ispred starog vrtića, a mališani će nakon predstavljanja svojih koreografija ispred glavne bine uživati u predstavi i koncertu dečijeg hora „D – moll“ iz Podgorice.

Turistička organizacija opštine Budva, organizator sedmodnevne manifestacije „Karnevalske majske večeri“, poziva turiste širom Crne Gore, regiona i Evrope da posete Budvu i budu deo nezaboravnih dešavanja koji na svojevrstan način obeležavaju početak letnje sezone u turističkoj metropoli Crne Gore.

Suorganizatori manifestacije su NVO “Feštađuni”, NVO “Stara Budva” i Hotel “Majestic”.

Budvanski karneval je ponovo zaživeo u proleće 2001. godine, kao jednodnevni događaj pod nazivom „Proljećna noć pod maskama“. Želja organizatora, udruženja „Feštađuni“, bila je da se u Budvi obnovi deo nekadašnjih običaja “maškaranja” koji je postojao do Drugog svetskog rata. Tokom prethodnih šesnaest godina manifestacija se dopunjavala i obogaćivala dodatnim događajima, da bi ove godine prerasla u sedmodnevni “Karneval majskih večeri” koji okuplja više od  hiljadu učesnika karnevala i nekoliko hiljada posetilaca.

Abrum- poziv na Karneval, takođe je jedan od autentičnih budvanskih običaja i po njemu se budvanski karneval umnogome razlikuje i izdvaja od drugih. „Brumanje“ je izraz koji primorci koriste kada mame ribu – tako što u more bace raskvašeni hleb ili drugu hranu, oko koje se skupi jato, koje je onda lakše upecati na pendulu (udicu koja se vuče rukom) ili štapom. Od reči „brumanje“ nastao je naziv „abrum“ ili „bacanje mamca“ – da se dođe na „maškaranje“, karneval. Prvo veče, Feštađuni sa svojim prijateljima (grupama i muzičarima) obilaze Stari grad i pozivaju ispod prozora Starograđane da siđu i da im se pridruže, a za uzvrat ovi pripremaju posluženje za „abrumaše“. Od kuće do kuće, od kafane do kafane, tako se obiđe i Stari grad i okolina. Abrumaši tako najavljuju Veliku međunarodnu povorku koja narednog dana, uz ples i muziku obilazi Budvu.

Foto: TO Budva

- Advertisement -