„PAVIĆ OD Š DO A“ Izložba u užičkoj Narodnoj biblioteci

„Pavić od Š do A” izložba posvećena životu i stvaralaštvu književnika Milorada Pavića, sastoji se od 30 panoa u obliku slova azbuke i četiri panoa u obliku tarot karti. Posetioci su na otvaranju videli i kratk film o književniku i njegovom stvaralaštvu.

316
Izložba u užičkoj Narodnoj biblioteci posvećena Paviću (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

„Pavić od Š do A”, izložba čiji su autori bibliotekari iz Biblioteke grada Beograda: Isidora Injac, Sara Ivković Marković i Marjan Marinković. Nastala je pre tri godine zahvaljujući Biblioteci grada Beograda, pripremljenoj uz jubileje 100 godina od rođenja Milorada Pavića, deceniju od njegove smrti, i 35 godina od objavljivanja „Hazarskog rečnika“.

Milorad Pavić je jedan od najplodonosnijih i najprevođenijih naših pisaca, a Biblioteka grada Beograda je prošle godine dobila na staranje Pavićev legat, koji je zaveštao Beogradu. Legat čine njegova dela, prva izdanja „Hazarskog rečnika“, pisaći sto, kazala je na otvaranju Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, dodajući da je najpoznatije delo „Hazarski rečnik“ prevedeno na 40 svetskih jezika.

Jasmina Ninkov, direktorka 

– Nama je drago da smo mi dobili na staranje njegov legat i trudićemo se da ga na najbolji mogući način sačuvamo, ali i prezentujemo zajedno sa naslednicima njegovog autorskog dela, Ivanom Pavićem i Jasminom Mihailović. Pavić je bio i profesor, akademik, jedan od najpoznatijih poznavaoca književnog baroka, pa je i izložba interesantna, neobična i u „Pavićevom stilu, – navela je Ninkov.

Milorad Pavić (1929 – 2009) bio je srpski prozni pisac, istoričar srpske književnosti 17-19. veka, stručnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona, nekadašnji dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, profesor univerziteta i akademik. (Wikipedia)

Objavio je više dela među kojima su: „Hazarski rečnik „Poslednja ljubav u Carigradu“, „Predeo slikan čajem“, “, „Sedam smrtnih grehova“…, zatim, priče „Konji svetoga Marka“ i mnoga druga dela.

„Hazarski rečnik“ je imao veliki uticaj na srpsku, ali i na svetsku književnost

Marjan Marinković, jedan od autora izložbe

Jedan od autora izložbe „Pavić od Š do A” Marjan Marinković, pomoćnik direkotra Biblioteke grada Beograda, kaže da pored toga što je Pavić najprevođeniji naš pisac, njegov „Hazarski rečnik“ je imao veliki uticaj na srpsku, ali i na svetsku književnost zbog specifične strukture, načina na koji je napisan i prvenstveno zbog načina na koji može da se čita.

– Sam Pavić je rekao da je negde pročitao da su izračunali da se „Hazarski rečnik“ može čitati na nekoliko miliona načina kombinacijom svih pojmova iz kojih je on sastavljen. U skladu sa tim mi smo i koncipirali izložbu koja u svakom prostoru može da se postavi na različit način, a posetioci, takođe, mogu da je gledaju kako žele kao što i „Hazarski rečnik“ mogu da čitaju kako žele, – kaže Marinković, podsećajući da izložba širi priču o Paviću, promoviše njegovu književnost, pošto uvek ima razloga da se Pavić čita.

Izložba „Pavić od Š do A” zbog panedmije nije predstavljena kako je bilo planirano, ali su je već videli u Beogradu i Parizu, pa zatim građani Čačka, Kragujevca. U Užicu se može videti naredne dve nedelje.

„Pavić od Š do A”, izložba Biblioteke grada Beograda (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Zatim je u planu da postavku vide i građani u drugim gradovima Srbije i regije.

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -