Pravosalavni vernici danas obeležavaju hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji pada prve nedelje pred  Božić, a kao i na Materice, ali i o Detinjcima  sprovodi se niz starih običaja „vezivanja“, a potom i „dršenja“ uz prigodne poklone. Ovo su porodični praznici kojima se pre svega raduju deca.

Običaji proslavljanja praznika Oci, Materice i Detinjci su se zadržali do danas. Ova tri praznika spadaju u Božićne i upravo zbog zanimljivih običaja koji se za njih vežu, ovi praznici iznova povezuju decu sa roditeljima i doprinose njihovom što boljem razumevanju i ljubavi, usmereni su na jačanje porodice, na slogu, poštovanje, ukazuju na to da je porodica osnov svega.

Prema običajima očevi obično danima pred praznik kriju sve konopce, a deca pokušavaju da ih nekako nabave, kako bi pripremljeno dočekala praznik i vezala očeve. Zatim se čestita praznik, a očevi im dele slaktiše i druge poklone i na taj način se „dreše“. 

Običaj je da se na Oce vezuju svi muškarci, kako ukućani, tako i oni koji su vam došli u kuću, a koji imaju decu.


Postojao je običaj da bogati i viđeniji ljudi na Očeve daju izdašne javne poklone, čime su pored učinjenog dobrog dela pokazivali svoj prestiž u društvu. Takođe, za nekoliko desetina siromašnih mališana kupovali bi lepu novu odeću, podelili im i slikali se sa njima. Ovakve slike objavljivane su po novinama, kako bi služile za ugled i primer.

O Ocima, Matericamai Detinjcima više na sajtu SPC.

A našu Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati na linku UžiceMedia.

- Advertisement -