Oci veliki hrišćanski praznik, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i vernici. Oci ili Očevi se smatra našim domaćim praznikom, pa se kao i prethodne dve nedelje kada su bili Detinjci i Materice i na ovaj praznik „vezuje i dreši“.

Praznik Oci ili Očevi, koji pada prve nedelje pred  Božić, a kao i na Materice, ali i o Detinjcima  sprovodi se uz niz starih običaja „vezivanja“, a potom i „dršenja“ i prigodne poklone. Ovo su porodični praznici kojima se pre svega raduju deca.

Običaji proslavljanja praznika Oci, Materice i Detinjci su se zadržali do danas. Ova tri praznika spadaju u Božićne i upravo zbog zanimljivih običaja koji se za njih vežu, ovi praznici iznova povezuju decu sa roditeljima i doprinose njihovom što boljem razumevanju i ljubavi, usmereni su na jačanje porodice, na slogu, poštovanje, ukazuju na to da je porodica osnov svega.

Oci veliki hrišćanski praznik i narodni običaji

Poželjno je da deca spreme kanap ili kaiš pre nego što otac ustane i da mu vežu ruke dok je na spavanju, deci naravno u tome pomaže majka ili bake i deke. Otac da bi se odrešio zauzvrat daruje decu poklonima. Nekada su to bile jabuke ili bombone, danas se uglavnom kupuju igračke ili slikovnice.

Ovi praznici posvećeni porodici služe da se porodica u danima radosti, kada iščekujemo rođenje sina Božijeg osnaže i ojačaju porodični odnosi deleći ljubav jedno prema drugom.

Po narodnom verovanju na Materice i na Oce ne treba obući već nošenu odeću već isključivo novu, kako bismo „čisti“ ušli u Novu godinu i Božić. Takođe, danas se ne sme u kući da bude svađe.

Prema običajima očevi obično danima pred praznik kriju sve konopce, a deca pokušavaju da ih nekako nabave, kako bi pripremljeno dočekala praznik i vezala očeve. Zatim se čestita praznik, a očevi im dele slaktiše i druge poklone i na taj način se „dreše“. 

Običaj je da se na Oce vezuju svi muškarci, kako ukućani, tako i oni koji su vam došli u kuću, a koji imaju decu.

Izdašni javni pokloni

Ranije je postojao običaj da bogati i viđeniji ljudi na Očeve daju izdašne javne poklone, čime su pored učinjenog dobrog dela pokazivali svoj prestiž u društvu.

Oni bi za nekoliko desetina siromašnih mališana kupovali lepu novu odeću, podelili im i slikali se sa njima. Ovakve slike objavljivane su po novinama, kako bi služile za ugled i primer.

Manastir Rača kod Bajine Baste (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -