Iz dana u dan sve su duže liste čekanja za operacije u srpskim bolnicama. Naduže se čeka za katarakte, ugradnju veštačkog kolena i kuka, koronarografiju srca, stavljanje veštačkih valvula, ali i za snimanje glave i kičmenog stuba na magnetnoj rezonanci. U proseku, na najtraženije intervencije čeka se oko dve godine, ali se dešava da pacijent na red za operaciju stigne i posle šest godina.

Prema raspoloživim podacima trenutno u bolnicama Srbije na operacije čeka tačno 72.540 ljudi. Najduže liste čekanja su za operaciju katarakte, na koju čeka 25.740 građana Srbije. Oni koji imaju novca idu u privatne klinike, a ostali, šta im preostaje nego da čekaju.

Prema listama koje se objavljuju na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na primer, čovek koji je u užičkoj bolnici zakazao operaciju ugradnje veštačkog kolena u januaru 2013. doći će na red u martu 2019. godine. A bolesnik koji je prošlog meseca stavljen na listu u Institutu Banjica biće operisan u januaru 2022. godine. Ako se sudi po zvaničnim listama, danas će u ovoj ustanovi biti operisan bolesnik kome je operacija kolena zakazana u decembru 2014. godine, pišu danas dnevne novine i agencije.

Kako bi pokušao da reši ovaj problem, RFZO je početkom godine pustio u rad novi softver, zahvaljujući kome sada jedan pacijent ne može da bude prijavljen za istu operaciju u više bolnica.

Iz RFZO poručuju da se razmatra mogućnost da, kao u slučaju vantelesne oplodnje i operacije katarakte, pacijenti odlaze kod privatnika zbog ortopedskih intervencija ili snimanja na magnetnoj rezonanci. To bi značilo da privatnik mora da ispuni niz uslova, a trenutno radna grupa fonda analizira državne centre i utvrđuje kakvim tehničkim kapacitetima raspolaže. Posle toga će se definisati potrebe i doneti zaključak da li će se još neke intervencije obavljati u privatnoj praksi.

- Advertisement -