Dan žena prvi put je obeležen 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, ali sama ideja o ovom danu je došla mnogo ranije. Prvi protesti žena dogodili su se davne 1857. godine u Njujorku. Žene zaposlene u tekstilnoj industriji su izašle na ulice i javno demonstrirale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je ubrzo ugušila policija, ali te hrabre žene su osnovale sindikat samo dva meseca kasnije.

Međunarodni dan žena (Foto: Print Sccreen)

Jedan od najpoznatijih i najupečatljivijih protesta je bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka zahtevajući bolje plate, kraće radno vreme i pravo glasa.

Interesantno je da se prvi Dan žena, 1909. godine, nije održao 8. marta, već 28. februara. Ali sledeće godine je održana prva Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu, gde je odlučeno da se organizuje Međunarodni dan žena, koji se i dan danas obeležava 8. marta.

Od tada do danas obeležavanje Međunarodnog dana žena se menjalo, nekad mu se pridavalo više pažnje i značaja, nekada manje, ali suština je u tome da treba ukazati na mnogobrojne probleme u društvu, diskriminaciji na poslu, manjku ravnopravnosti.

Spatifilum ili „ženska sreća“ (Foto: UM)

U suštini od prvog obeležavanja Međunarodnog dana žena mnogo toga se promenilo na bolje, kompanije zapošljavaju sve više žena, zakoni se menjaju u kosrist žena… Ali ima toga još poprilipčno da se uradi u praksi.

Proslava Dana žena u Srbiji prvi put je organizovana 1914. godine. Žene su prisutne u svim sferama života, u nauci Srbije je više žena za oko 10 odsto u odnosu na evropski prosek. Treba još raditi da bi se unapredila ženska prava, kako bi žene ostvarile potpunu ekonomsku i političku ravnopravnost.

U mnogim zemljama se više ne obeležava samo 8. mart, čitav mesec je posvećen ženama i slave se žene koje su promenile istoriju, žene koje su doprinele da danas živimo bolje. Tokom marta fokusira se na psihičko i fizičko zdravlje žena, pa se mnoge kompanije odlučuju da obezbede ženama besplatne zdravstvene preglede, konsultacije i intervencije.

Svesni smo da Dan žena više nije praznik socijalne pravde i jednakih šansi za žene i muškarce, već je uglavnom banalizovan i pretvoren u tipičan praznik masovne kulture i potrošnje. Bez obzira na sve, setite se svojih majki, sestara, supruga, baka, devojaka, prijateljica, ukažite im pažnju, ako ne svakog dana, ono bar bar 8. marta.

Prilika je ovo da se podsetimo uspešnih žena užičkog kraja, o kojima smo pisali, poput dr Rade Smiljanić, zatim, slikarke Sofije Bunardžić, ali i zanimljive akcije lokalne policije za minuli 8.mart.

- Advertisement -