Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara – SafeJournalists.net  – zabeležila je porast različitih vrsta pritisaka i zastrašivanja medija i novinara u zemljama zapadnog Balkana, posebno u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U 2019. godini naša baza podataka zabeležila je 134 incidenata u regionu – 30 napada na novinare, 42 pretnje smrću i teškim telesnim provredama, 40 drugih vrsti pretnji novinarima, 17 napada na medijske kuće i organizacije i 5 pretnji protiv njih.  

Kao i prethodnih godina, kada je u pitanju zastrašivanje novinara i medija, zloglasni prvak 2019. godine je Srbija sa ukupno 67 zabeleženih incidenata, a slede BiH – 36 i Kosovo sa 21 zabeleženim incidentom.

Nažalost, zabrinjavajući trendovi koje je zabeležila naša mreža i druge organizacije koje se bave slobodom medija, u 2019. godini su se ubrzavali tokom pandemije Covid-19 – prva četiri meseca 2020. godine obeležila su 56 incidenata, više od pola u Srbiji.

Međutim, prilikom procene nivoa slobode medija ovi brojevi su samo deo konteksta, zato što ne uključuju porast različitih političkih, finansijskih, institucionalnih i pravosudnih pritisaka na  medije i novinare koji građane regiona izveštavaju u javnog interesu.

Zbog toga će naša mreža u 2020. početi sa registrovanjem i ovih negativnih uticaja.

Nastavićemo da pratimo i beležimo ograničenja medijskih sloboda i ugrožavanja bezbednosti novinara i javno ćemo reagovati i pozivati vlast zbog odgovornosti za neprijateljsko okruženje u kojem novinari rade. Ohrabrujemo pravosudne institucije da se odupru pritiscima i da se pridržavaju zakona čime se osigurava sloboda medija i bezbednost novinara. Pozivamo novinare da poštuju etički kodeks i standarde, podrže kolege, odupru se pritiscima i kontaktiraju nas ako su zastrašeni ili napadnuti.

Na kraju, pozivamo građane da stanu uz profesionalne medije koji izveštavaju u njihovom interesu i pokažu potrebnu podršku i solidarnost. Ovo je posebno važno tokom pandemije Covid-19 kada se novinari svakodnevno suočavaju sa različitim rizicima kako bi građanima dostavili pravovremene, tačne i objektivne informacije koje mogu spasiti živote. Samo zemlja sa slobodnim medijima može biti zemlja sa slobodnim građanima i demokratskim društvom.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 02.05.2020.godine

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Mali broj slobodnih medija

Povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija udruženja i sindikati su prošle godine pozvali novinare da se pridruže međunarodnoj akciji PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE i upozore javnost na loš položaj medija u Srbiji.

Sa jedne od ranijih Izbornih Skupština NUNS-a (Foto: UM)

Sagovornici za portal Danasa povodom Svetskog dana slobode medija 3. maja ističu da je sloboda medija u Srbiji dodatno ugrožena tokom pandemije, te da je sloboda medija u poslednjih nekoliko godina znatno ugrožena, ali postoji mali broj medija koji se bori za profesionalno novinarstvo.

Prema njihovim rečima, pandemija korona virusa, odnosno vanredno stanje uvedeno zbog toga u Srbiji, dodatno je doprinelo ugrožavanju stepena slobode medija i narušavanju položaja novinara u zemlji.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević ističe za portal Danasa da je Srbija ovog 3. maja gore mesto za slobodu medija nego što je bila prošle godine. Kako dodaje, pandemija kovid-19 ubzala je ovu višegodišnju negativnu putanju.

„Vanredno stanje iskorišćeno je kao paravan za pojačane napade na slobodu medija. Koristilo se sve: uredbe o ograničavaju informisanja, zastrašivanje hapšenjem, konferencije za novinare bez novinara, verbalni napadi i uvredljivi govor državnih zvaničnika protiv medija, konfuzije i nadrilekarstvo iz režimskih studija. Teško je i pobrojati koliko je sve za ovih nekoliko nedelja, i uz sve napore da obuzda pandemiju, vlast uspevala da radi protiv slobode govora“, ukazuje Milivojević.

Uprkos svemu, smatra ona, profesionalni novinari i mediji hrabro su nastavili da izveštavaju i istražuju, i bez obzira na rizik, brane front naše slobode.

„Pandemija kovid-19 nam je, dakle, potvrdila i koliko su važni slobodni mediji. Bez njih demokratije lako umiru, čak i pred očima svih nas. Srećan nam Svetski dan slobode medija“, ocenjuje profesorka FPN.

Zamenica glavnog i odgovornog urednika NIN-a Vesna Mališić smatra da je sloboda medija danas prilično ugrožena, ali da ipak postoji.

„Mediji u Srbiji danas jesu ugroženi, ali njihova sloboda postoji još samo u maloj oazi medijskih kuća koje je čuvaju“, ističe za Danas Mališić.

Ona veruje da novinare čeka još teži period nakon ukidanja vanrednog stanja.

„Za mene borba za slobodu medija ima širi značaj. Ne borimo se za svoju slobodu, ja se već tako osećam i uz sve pritiske i pretnje radim posao kako umem, u skladu sa pravilima profesije, ličnim vrednostima i novinarskim kodeksom. Neophodna je borba za novinarstvo, da se zaštiti od onih koji se lažno predstavljaju kao novinari i političara čije interese zastupaju, a laži i manipulacije prenose i predstavljaju kao činjenice“, smatra Gordana Bjeletić.

Ona dodaje da je neophodna borba da se ostvari pravo javnosti da zna – da zna šta se desilo pre svega, pa tek onda različita tumačenja i stavove.

„Vreme laži koje živimo od građana pravi ogorčene ljude i to je jedini pravac za borbu nas novinara, da sačuvamo dostojanstvo i zdrav razum“, ukazuje urednica Južnih vesti.

S druge strane, Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i građevinarstva, ističe za Danas da su mediji, urednici i novinarke i novinari u Srbiji, ali i širom sveta, danas slobodni ni manje ni više nego baš onoliko koliko sami žele da budu slobodni.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić smatra da medije i osnovna načela novinarstva u današnjim vremenima više nego ikad ugrožavaju lažne vesti i zato je važno da se novinari pridržavaju osnovnih načela i na taj način zaštite ne samo svoju profesiju, već i demokratske vrednosti.

Kompletan tekst možete pogledati OVDE.

Pandemija se koristi za ograničenje slobode medija

Povodom Svetskog dana slobode medija, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj Fronteles izdao je saopštenje u kome se navodi:

„Na Svetski dan slobode medija, odajemo počast suštinskoj ulozi novinarstva u održanju slobode izražavanja na internetu i van te mreže u demokratskim društvima i njegovanju transparentnosti i odgovornosti.

Kriza izazvana COVID-19 dovela je do oštrog shvatanja važnosti rada medija. U doba nesigurnosti, više nego ikad pre, pristup pouzdanim informacijama koje su podržane činjenicama, bez neželjenih smetnji i uticaja, presudan je i doprinosi otpornijem društvu. Zabrinjavajuće je što se pandemija COVID-19 u nekim zemljama koristi kao izgovor za nametanje neprimerenih ograničenja slobodi medija.

P R O G L A S

Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija

Suprotstaviti se neprijateljstvu vlasti prema novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozivaju sve novinare/ke i medije da na Svetski dan slobode medija u nedelju 3. maja, U PET DO DVANAEST isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE kako bi nadležne i najširu javnost upozorili na izuzetno težak položaj novinarstva u Srbiji.

Skupština NUNS (Foto: N.Tošić)

Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana. Temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana i doprinos javnom kritičkom dijalogu u društvu. Odgovorni novinari i mediji ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika.

Nastavak ugrožavanja slobode informisanja i javnog izražavanja i ove godine evidentirali su Reporteri bez granica koji su na listi medijskih sloboda za 2020. godinu Srbiju rangirali na 93. mesto između ukupno 180 posmatranih zemalja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja pad za tri mesta. U izveštaju Reportera potpuno opravdano se ukazuje da je posle šest godina vođstva Aleksandra Vučića opasno biti novinar u Srbiji.

Kritički i istraživački novinari i mediji zbog svog rada svakodnevno su izloženi neprijateljskom tretmanu i neskrivenim pritiscima pre svega vlasti pa zatim i ekonomskim izvorima. Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije nesrazmerno i neopravdano je pokušano ograničavanje medijskih sloboda, na šta su reagovale čak i pojedine međunarodne organizacije i institucije koje su osudile Vladin pokušaj zavođenja zvanične cenzure i pritiske protiv novinara i medija.

Na Međunarodni dan slobode medija ponovo ukazujemo i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

Ovim povodom NUNS, NDNV i “Nezavisnost” ponavljaju i zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevamo da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, kao i da se unapredi zaštita novinara od svakodnevnih pretnji putem društvenih mreža.

NEZAVISNO UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE

NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE

GRANSKI SINDIKAT KULTURE, UMETNOSTI I MEDIJA “NEZAVISNOST”

A šta o položaju novinara i stanju u medijima kažu kolege iz lokala više u tekstovima Užicemedia: „Formalna pismenost se danas nepodnošljivo lako kupuje“, i „Vrednosni sistem bez iskrenosti, poštovanja i uvažavanja sagovornika“.

Povodom Svetskog dana slobode medije urednik nedeljnika „Podrinske“ iz Šapca Ivan Kovačević obratio se javnosti pismom u kome ukazuje na konstantne pritiske kojima su izloženi lokalni mediji, kao i na kampanju koja se već mesecima vodi protiv ovog lista i koja je, kako se približavaju izbori, sve jača.

Pismo možete pročitati na sajtu PU Lokal pres

Detaljnije informacije o koronavirusu u tekstu Užicemedia.


- Advertisement -