Koronavirusom u Srbiji zaraženo još šest novih lica

U Republici Srbiji večeras do 20 časova ukupno je koronavirusom zaraženo18 lica, što je i potvrđeno, a to je porast od šest u odnosu na jutrošnje podatke.

Do 20 časova na Institutu „Torlak“ testirana je ukupno 151 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do 20 časova, testirani su uzorci 21 osobe od kojih je šest bilo pozitivnih i 15 negativnih na novi koronavirus.

Ranije danas održan je sastanak državnog vrha sa svim nadležnim institucijama na kojem su dogovorene nove mere, koje su od sutra na snazi.

U Republici Srbiji je do osam sati jutros, 11. marta 2020. godine, registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva Covid-19, objavilo je Ministarstvo zdravlja. Maske su tražena roba u apotekama.

U Užicu nema zaraženih koronavirusom

U užički Zdravstveni centar primljena je žena sa simptomima sličnim koronavirusu i njeni uzorci su poslati u Institut Torlak u Beogradu, dobijeni su negativni rezultati.

– Pacijentkinja nema koronavirus, dobro se oseća i nema visoku temperaturu. Ona je prva koja je primljena sa sumnjom da je zaražena, ali narednih dana sigurno će biti još pacijenata, prvenstveno onih koji se vraćaju sa putovanja iz inostranstva. Međutim, nema mesta za paniku, -izjavila je Danijela Vasiljević, PR Zdravstevnog centra u Užicu za agenciju RINA.

Pacijentkinja koja je primljena u užičku bolnicu doputovala je iz Egipta i jedina je osoba u  koja je testirana na korona virus u Užicu, a pre nekoliko dana testiran je i jedan muškarac u čačanskoj bolnici, a rezultati su takođe bili negativni.

Zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima

Od danas su zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima sa više od 100 ljudi, odlučeno je na sastanku državnog vrha i stručnjaka koji je održan na Andrićevom vencu. Saopšteno je da još uvek nema potrebe da se zatvore škole.

Nakon konsultacija vrha države sa svim stručnjacima koji rade na borbi protiv koronavirusa, rečeno  je da su donete odluke o pojačanoj kontroli na svim graničnim prelazima.

„Veliki prelazi će nastaviti uobičajeno da rade, dok će neki manji biti zatvoreni kako bi se kontrolisao ulaz“, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je zamolio državljane Srbije koji rade u inostranstvu da ne dolaze pred Uksrs, nego da sačekaju. Takođe, rekao je da se oni koji organizuju svadbe, krštenja i velika slavlja vode računa o preporukama.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“ u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i nadležnim zdravstvenim ustanovama, prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim koronavirusom u svetu (Kovid-19), i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije, izdaje obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.

Vlada Republike Srbije donela je dodatne mere u cilju sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO). U skladu sa tim, uvedena je privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Narodne Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. 

Ukoliko sumnjate na koronavirus, preporuka je da se ne ide u Dom zdravlja

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija koji podsećaju na koronavirus, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenih COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa.

Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije možete kontaktirati na telefon: 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović–Batut“ Tel: 011 2684 566

Zavod za javno zdravlje Užice – 064/8577-507, 060/8577-519

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je posebne preporuke direktorima osnovnih i srednjih škola koje treba primeniti zbog novonastale situacije u vezi sa koronavirusom. U dopisu Ministarstva se napominje da je potrebno redovno održavanje školskog prostora, provetravanje učionica, čišćenje dvorišta i učionica i redovno pražnjenje korpi za otpatke, koristeći rukavice.

Neophodno je pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa, redovno snabdevanje tečnim sapunom toaleta, učionica i trpezarija.

Kako se navodi, učenike treba podsticati na pranje ruku, a učenicima i odraslima treba preporučiti da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama.

Savetuje se da se ne razmenjuje hrana i ne koriste iste flašice za vodu, a da se upotrebljene papirne maramice i ubrusi redovno odlažu u korpe za otpatke.

Direktorima i nastavnicima se sugeriše da planiraju časove odeljenskog starešine u svim razredima posvećene održavanju lične higijene i neposrednog okruženja, ali i komunikaciji koja nije podložna panici i širenju neproverenih informacija.

Takođe, Ministarstvo preporučuje roditeljima i učenicima da se odlože proslave i druženja. Preporučuje se i planiranje aktivnosti učeničkog parlamenta koje će podsticati učenike na redovno održavanje lične higijene i održavanje školskog prostora, a da se na sajt škole postave preporuke o preventivnim aktivnostima.

Preporuka je da se u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti planiraju, u skladu sa predmetnom oblašću, vaspitno-zdravstvene teme, odnosno, upoznavanje sa putevima virusnih infekcija i informisanja.

Koronavirus pripada grupi virusa koji uzrokuju bolest u rasponu od blage prehlade (koje su najčešće) do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). Prvi put su izolovani 1962. godine i od tada do danas su dokazani kao prouzrokovači oboljenja kod sisara i ptica. Postoje korona virusi koji uzrokuju oboljenje samo kod životinja. Infekcije korona virusima su česte u ljudskoj populaciji. Procenjuje se da virusi iz ove grupe prouzrokuju oko polovine svih respiratornih infekcija kod čoveka.

Novi korona virus (SARS-Cov-2) pripada istoj podgrupi virusa kao i već poznati korona virusi (MERS-CoV, SARS-CoV). Potvrđen je interhumani prenos virusa. Novi virus izaziva slabe do umerene tegobe u gornjim disajnim putevima, tako da liči na običnu prehladu. Međutim, kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis. U pojedinim slučajevima dovodi do otkazivanja rada pluća ili bubrega, pa čak je moguć i smrtni ishod.

Poslednjeg dana 2019. godine zdravstvene vlasti NR Kine su izvestile Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) o pojavi više slučajeva respiratornih infekcija kod osoba u gradu Vuhan. Kao uzročnik oboljenja identifikovan je novi korona virus (SARS-Cov-2) 7. januara 2020. godine, a bolest je dobila naziv Covid-19. Prvi slučajevi se povezuju sa ribljom pijacom, gde se inače prodaju životinje i živina.

Do 27.02.2020. godine u svetu je registrovano 81.027 obolelih i 2.763 umrlih lica, od čega je najviše u Kini.

Obolele osobe su registrovane i na Australiji, Kambodži, Kanadi, Indiji, Maleziji, Nepalu, Filipinima, Rusiji, Šri Lanci, Ujedinjenim arapskim emiratima, Evropi (Italija-322, Finska-1, Francuska-14, Nemačka-18, Ujediljeno kraljevstvo-13, Španija-7, Švedska-1, Belgija- 1, Hrvatska-3 ) Tajlandu, Japanu, Republici Koreji, Vijetnamu, Singapuru, Tajvanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Obolelih ima u 50-ak država širom sveta

U ovom trenutku područja sa intenzivnom transmisijom virusa su osim Kine (provincija Hubej, grad Vuhan), republika Koreja, Japan, Singapur, Iran i Italija (posebno severni deo).

Prema poslednjim podacima, najmanje 3.500 osoba je preminulo, a više od 105.000 je obolelo od korona virusa širom sveta.

Najviše obolelih, kao i smrtnih slučajeva, zabeleženo je u Kini, a ima ih u još 50-ak država širom sveta, prenosi Si-En-En.

Prvi smrtni slučaj zabeležen je u Južnoj Americi, tačnije u Argentini, gde je preminuo 60-godišnji muškarac koji je nedavno boravio u Evropi.

Najviše slučajeva u Evropi zabeleženo je u Italiji, gde je premijer Đuzepe Konte potpisao uredbu kojom se veći deo severne Italije stavlja u izolaciju. Ta uredba odnosi se na Lombardiju i još 14 regiona.

Građanima Srbije se preporučuje da otkažu ili odlože putovanje u grad Vuhan i provinciju Hubei u Kini, Italiju i ostala područja sa intenzivnim prenošenjem infekcije izazvane novim korona virusom.

Ukoliko se putuje u tu oblast, preporučuju se sledeće mere:

  • izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije;
  • izbegavanje boravka u prostoru gde je veliki broj osoba;
  • pojačana i česta higijena ruku;
  • može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde boravi veći broj ljudi;
  • izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama;
  • putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju.
- Advertisement -