U želji da što kvalitetnije i lepše ozvaniči početak još jedne turističke sezone, Turistička organizacija opštine Budva, uz podršku nevladinih organizacija i lokalne samouprave, pripremila je za sve goste Budvanske rivijere raznovrstan program tokom prve sedmice maja.
Manifestacija „Karnevalske majske večeri“ koja se prvi put održava u prestonici crnogorskog turizma trajaće od 29. aprila do 6. maja i objediniće niz raznovrsnih dešavanja.

Muzički deo programa otvoriće, crnogorska pop pevačica Nina Žižić, koncertom 29. aprila, a sledećeg dana predstaviće se grupa “Perper”.
Karnevalske svečanosti će početi 1. maja u večernjim satima, već tradicionalnim abrumom – pozivom na karneval. Predstavnici NVO “Feštađuni”, osnivači karnevala, uz podršku grupa iz Italije i Hrvatske na veliku međunarodnu feštu te večeri će pozvati starograđane i ugostitelje iz neposredne okoline. Program će se nastaviti na trgu ispred Starog grada nastupima samba plesačica iz novosadskog “Mantock” centra i benda “The grupa” iz Budve.

Velika povorka XVI međunarodnog karnevala, koji se ove godine održava pod nazivom “Prava ljubav nikad ne promaši”, krenuće budvanskim ulicama 2. maja od 20 sati. Očekuje se preko 1200 učesnika iz zemalja regiona, Ukrajine, Rusije, Italije, Moldavije, Albanije i dr. Povorku će tradicionalno predvoditi Gradska muzika Budve i mažoretke. Za dobar provod do ranih jutarnjih sati ove večeri će se pobrinuti i “Big band Dejana Petrovića”.

U četvrtak, 3. maja građanima Budve i njihovim gostima će se predstaviti učesnici Međunarodnog folklornog festivala, u organizaciji NVO “Stara Budva”, najpre defileom budvanskim šetalištem, a potom i igrama na glavnoj bini. Etno zvuk će, nakon njihovog nastupa, upotpuniti koncert grupe “Zora” iz Bara.

U petak 4. maja, oko 22 sata je planiran koncert lokalnog benda “The Grupa” i popularne srpske pevačice Nevene Božović.
Koncert budvanske gradske muzike, sa evergreen repertoarom, održaće se 5. maja u 21 sat na glavnom gradskom trgu, a nakon njih će nastupiti regionalna zvezda Toni Cetinski, navode organizatori, podsećajući da je šestog dana maja planirana velika dečija povorka, koja bi trebalo da krene ispred starog vrtića, a mališani će nakon predstavljanja svojih koreografija ispred glavne bine uživati u predstavi i kocertu dečijeg hora „D – moll“ iz Podgorice. Suorganizatori manifestacije su NVO “Feštađuni”, NVO “Stara Budva” i Hotel “Mažestik”.

Inače,Budvanski karneval je ponovo zaživeo u proleće 2001. godine, kao jednodnevni događaj pod nazivom „Proljećna noć pod maskama“. Želja organizatora, udruženja „Feštađuni“, bila je da se u Budvi obnovi deo nekadašnjih običaja “maškaranja” koji je postojao do Drugog svetskog rata. Tokom prethodnih šesnaest godina manifestacija se dopunjavala i obogaćivala dodatnim događajima, da bi ove godine prerasla u sedmodnevni “Karneval majskih večeri” koji okuplja više od  hiljadu učesnika karnevala i nekoliko hiljada posetilaca.

Turistička organizacija opštine Budva, organizator sedmodnevne manifestacije „Karnevalske majske večeri“, uputila je poziv turistima iz Crne Gore, Srbije, regiona i Evrope da posete Budvu i budu deo nezaboravnih dešavanja koji na svojevrstan način obeležavaju početak letnje sezone u turističkoj metropoli Crne Gore.

Foto: TO Budva

- Advertisement -