Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ održava se u Užicu, a zbog pogoršane epidemijske situacije Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba je otkazalo nastup. Umesto njih u užičkom Narodnom pozorištu nastupiće pozorište „Promena“ iz Novog Sada sa predstavom „Tri zime“, Tene Štivičić a u režiji Jasne Đuričić.

Zavesu Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ sinoć je u Užicu podiglo Bosansko narodno pozorište Zenica u koprodukciji sa 20. Festivalom bosansko hercegovačke drame, predstavom „Sedam strahova“, po tekstu Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić.

Otvarajući 26.  Jugoslovenski pozorišni festival profesoraka, književnica i rediteljka Vida Ognjenović, predsednica žirija JPF je kazala da je Užice ovih dana prestonica pozorišne umetnosti:

 – Od večeras ovaj grad postaje prestonica pozorišne umetnosti ovog regiona, a ova kuća će biti prestono upravno sedište upravo pozorišne vlade jer će pozorište vladati u osmodnevnom mandatu ovim teatrom. Vlada će se menjati svako veče i u novom sastavu, novom sazivu, držati značajne sednice otvorene za javnost, sednice na kojima će se raspravljati o čoveku, čovekovim mukama, nevolji, radosti, volji,“- kazala je Ognjenović.

Užička gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je istakla da je do sada „užička publika više puta položila ispit da nema razloga da sumnjamo da će umeti da prepozna poruke, kvalitet i vrednosti zbog kojih dolazi u pozorište. Verujem da će naš grad i ove godine biti dobar domaćin i pokazati koliko nam je stalo da sačuvamo tradiciju dobrog Festivala i da omogućimo umetnicima da sa nama podele vrhunske kreacije“.

Sa ovogodišnjeg JPF (Foto: Narodno pozorište Užice)

Na programu Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ večeras je predstava„Pučina“, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, prema komadu Branislava Nušića i u režiji Egona Savina.

U takmičarskoj selekciji su sledeće predstave:

 „Sedam strahova“, Bosansko narodno pozorište Zenica, prema tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić, „Pučina“, Jugoslovensko dramsko pozorište, prema komadu Branislava Nušića i u režiji Egona Savina, „Znaš ti tko sam ja“, „Đokonda“, Crnogorsko narodno pozorište, prema komadu Viktora Lodata i u režiji Dušanke Belade, „64“, Atelje 212, prema komadu Tene Štivičić i u režiji Alise Stojanović, „Strah – jedna topla ljudska priča“, Narodno pozorište Pirot, autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice i „Zelena čoja Montenegra“, koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i Festivala Budva Grad Teatar, prema romanu Mome Kapora u saradnji sa Zukom DŽumhurom, režija Nikita Milivojević.

O dodeli Ardaliona odluku će doneti žiri u sastavu: predsednica je profesor Vida Ognjenović, reditelj i pisac, (Srbija), a članovi su: prof.dr Radivoje Dinulović – arhitekta, scenograf, (Srbija), Edvin Liverić – glumac, reditelj, direktor HKD Rijeka, (Hrvatska), Maja Mrđenović – pozorišni kritičar, (Crna Gora), Dario Harjaček – reditelj, (Hrvatska).

Jugoslovenski pozorišni festival: Prateći program

I ove godine je predviđen prateći program: tradicionalna izložba fotografija Radovana Baje Vujovića, otvorena sinoć, a večeras je izložba „Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću“, zatim je predviđeno književno veče na kome će govoriti Nenad Veličković, promocija knjige Nebojše Bradića „Put do pozorišta“ i  Patrisa Pavisa, „Rečnik Izvođenja i savremenog pozorišta“, predstavljanje knjige Aleksandra Lala Milosavljevića  „Kapetanov kraj“, a predviđena je i tribina „Poetika Igora Vuka Torbice“, a govoriće i Alisa Stojanović, Hana Selimović, Bojan Munjin, Radivoje Dinulović i Aleksandar Radulović.

Više detalja o Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u BILTENU broj 1, zatim BILTENU broj 2, BILTENU broj 4.

Prilika je da se podsetimo i kako je to bilo na prethodnom Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, koji je takođe održan ove godine, zbog epidemije koronavirusa.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -