Umetnici iz sveta, ponovo će se okupiti u Zlakusi naredne godine, u avgustu, u terminu od od 8. do 18., kada se i inače održava Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“. Ovo je potvrdila Sofija Bunardžić, akademski slikar – keramičar, autor projekta „Keramika – Zlakusa“, pojašnjavajući da je u dogovoru sa nadležnim u Ministarstvu kulture i medija i Udruženja „Keramika Zlakusa“, okupljanje u selu Zlakusa odgođeno za narednu godinu.

Ona ističe da je to urađeno jer nisu u mogućnosti da organizuju dolazak umetnika iz inostarnastva. Kao i ranijih godina svoje učešće na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike „Zlakusa“ već bili najavili umetnici iz više zemalja sveta. Do sada je priliku da stvara na stari tradicionalan način u selu Zlakusa imalo preko 350 umetnika.

Proces izrade lonca

Prva kolonija održana u domaćinstvu majstora grnčara Milana Savića 1996. godine, da je do sada na kolonijama učestovalo preko 350 umetnika, iz zemlje i inostranstva, da su održavanje omogućili Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Užice, ali i i institucije kao što su: Balkanološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti, ULUPUDS, Muzej primenjenih umetnosti iz Beograda, Narodni muzej iz Beograda i drugi.

Inače, kremika iz Zlakuse „privlači naučnu pažnju još od 1900.godine, kada je izvršeno prvo istraživanje u selu Roge. Još tada je uočeno da zlakuška grnčarija prednjači u očuvanosti tehnike i drevnosti tradicije izrade zemljanog posuđa na način koji je po njemu sudeći ostao isti vekovima. Od samih grnčara može se čuti da se način izrade nije menjao već 300 godina, a podaci iz literature nedvosmisleno ukazuju na to da početke izrade ovakvog posuđa možemo tražiti još u praistoriji. Upravo je to specifičnost koja i drži pažnju nauke do danas. Brojna istraživanja tokom čitavog 20. i početkom 21. veka potrvrđuju tezu da u Zlakusi imamo najarhaičniju grnačarsku tehniku u Evropi“,- napisala je svojevremeno Nevena Pantić, viši kustos etnoglog- antropolog.

- Advertisement -