Evropska unija je finansijski podržala projekat „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim područjima od posebnog značaja – Neolife”, gde će izgradnjom replike neolitskog naselja Staparska gradina, Užice dobiti arheološki muzej koji će biti drugi te vrste u Srbiji.

Izgradnjom arheološkog muzeja u klisuri reke Đetinje u Užicu i unapređenjem sadržaja postojećeg arheološkog parka – neolitskog sojeničkog naselja Panonika i Geološkog muzeja u Tuzli, teži se očuvanju i turističkoj promociji kulturnog i istorijskog nasleđa gradova Užice i Tuzla iz perioda neolita, rečeno na današnjoj promotivnoj konferenciji u Užicu.

Inače, projekat realizujeGrad Užice u partnerstvu sa Tuzlom, Opštinom Milići i Umetničkom školom iz Užica, kroz saradnju na revitalizaciji kulturnog nasleđa Zlatiborskog okruga i Tuzlanskog kantona, u narednih 18 meseci.

Po rečima užičkog gradonačelnika Tihomira Petkovića radi se o projektu koji će puno toga učiniti na povećenju turističke ponude.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica

– Projekat je vredan 600.000 evra, a od te sume, Užice će koristiti 400.000. Radi se u partnerstvu i to je projekat koji ima punu podršku Ministarstva za evropske integracije. Radi se o lokaciji koja se nalazi u blizini Staparske gradine gde će se izgraditi arheološki muzej na otvorenom, – rekao je Petković, napominjući da se od budućeg arheološkog parka očekuje dosta, pre svega kada je reč o posetama učenika na ekskurzijama, istraživačima, ostalim zainteresovanim za ovu lokaciju, što je u neposrednoj blizini Stari grad, hidrocentrala, ali i planinski centri poput Zlatibora, Tare i Zlatara.

Predsedavajući Gradskog veća Tuzle Aleksandar Vujadinović je rekao da je ovo prava prilika da partnerima iz Užica prenesu iskustva stečena tokom proteklih 15 godina sa neolitskim arheološko-sojeničkim naseljem i geološkim muzejom.

Aleksandar Vujadinović, Gradsko veće Tuzla

– Zanimljiv je podatak da je naš lokalitet u ovom periodu imao četiri miliona posetilaca. Ono što sam video u Užicu i što sam saznao u razgovorima, potvrđuje da imate veliki potencijal i dobru predispoziciju za razvoj sličnog modela funkcionisanja. I uz pomoć evropskih fondova, siguran sam da će projekat biti realizovan na zadovoljavajući način.

Otvaranje jednog ovakvog arheološkog muzeja na otvorenom ima svoje mesto u jednom većem arheološkom parku, istakla je autorka idejnog rešenja dr Emilija Nikolić.

Emilija Nikolić, autorka idejnog rešenja

– Kad kažemo arheološki muzej, mislimo na prostor gde se nalaze replike istorijskih građevina. Ovde će to biti replika jedne karakteristične praistorijske kuće iz neolita koja će imati i neke elemente iz bronzanog doba, pronađenih ovde na Gradini. U narednom periodu, tu će biti četiri kuće pletare i jedna zemunica i u njima će se održavati izložbene aktivnosti. Podići će se i jedna građevina savremenog tipa sa radionicama, sa stolovima za rad, toaletima, ali će i ona biti izgrađena tradicionalnim materijalima, – kazala je Nikolić.

Projekat je urađen uz stručnu pomoć organizacije Evropskih arheoloških muzeja i  predstavnica ove organizacije Milica Tapavički Ilić iskazala je želju da, po realizaciji i otvaranju arheološkog parka, on postane redovan član EXARC-a.

Finansiranje i realizacija projekta „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“ odvija se u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPAII), preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) Ministarstva finansija Republike Srbije.

U saopštenju prosleđenom medijima se između ostalog kaže:

Konferencija je imala za cilj da prisutnima približi kulturne i socijalne aspekte projektnih aktivnosti za očuvanje i prezentaciju zajedničkog nasleđa dve zemlje putem razmene stručnih znanja i jačanja interkulturne komunikacije, dok je kroz prezentacije obezbeđeno prihvatanje novih oblika interpretacije života neolitskog čoveka na našim prostorima uspostavljanjem održivog modela upravljanja po uzoru na savremene arheološke parkove u Evropskoj uniji i regionu.

Uvodnim obraćanjem početnu konferenciju je otvorio Mihajlo Dašić, pomoćnik ministra za prekograničnu i transnacionalnu saradnju u Ministarstvu za evropske integracije Republike Srbije koji je, ovom prilikom, osvrnuvši se na značaj projekata ovakvog tipa za razvoj zajednica i institucija na lokalnom nivou, okarakterisao projekat NeoLIFE kao primer dobre prakse i da je kao takav prepoznat i od strane Evropske unije.

U nastavku konferencije menadžerka projekta, Snežana Milisavljević, naglasila je važnost razmene znanja i iskustava partnera za buduće jačanje kulturnog identiteta prekograničnog područja i prezentovala jedan od osnovnih rezultata projekta koji se odnosi na stvaranje uslova za inovativnu prezentaciju nasleđa iz perioda praistorije. Kako je menadžerka projekta objasnila, reč je o svojevrsnim turističkim atrakcijama i centrima specijalizovane animacije posetilaca, a posebno dece.

Direktor JKP Panonika, Majid Porobić, prisutnima je približio model upravljanja sadržajem neolitskog sojeničkog naselja koji uspešno posluje u okviru kompleksa Panonskih jezera u Tuzli. Porobić je takođe izrazio spremnost ovog preduzeća da podrži partnere iz Srbije u procesu uspostavljanja sličnog sadržaja i modela upravljanja u klisuri reke Đetinje u Užicu, kao i očekivanje da će se saradnja u narednom periodu proširiti i na druge aspekte života građana.

– Širom sveta postoje stotine muzeja na otvorenom koji objašnjavaju kakav je svet bio u prošlosti i šta možemo naučiti iz istorije. Ovi objekti sadrže postavke materijalne baštine prikazujući način na koji su ljudi živeli u prošlosti, a sve u skladu sa priznatim naučnim metodama za potrebe obrazovanja, proučavanja i upotpunjenog doživljaja posetilaca, – iznela je dr Milica Tapavički-Ilić, sekretar upravljačkog tela Evropske zajednice muzeja na otvorenom (EXARC) i iskazala spremnost ove organizacije da budući arheološki park u Užicu postane deo ove jedinstvene evropske mreže.

Dr Nemanja Mrđić, naučni saradnik Arheološkog instituta Beograd, istakao je sledeće: -Savremenom izgradnjom arheoloških parkova stvaraju se mesta koja naglašavaju vrednost istorije, kulture i nauke i pomažu njihovo razumevanje,- iznoseći dodatne informacije o postojećoj infrastrukturi arheoloških parkova Evropske unije i Srbije, osvrćući se na funkcionisanje Pompeje u Italiji, Hantena u Nemačkoj, Feliks Romulijane, Justinijane Prime i Viminacijuma u Srbiji.

Direktorka Narodnog muzeja Užice, Slavica Stefanović, upoznala je prisutne sa dostupnom muzejskom građom iz perioda arheoloških istraživanja Male i Velike gradine u Staparima, koja je poslužila kao osnova za izradu idejnog rešenja novog arheološkog parka.

 – Savremenim arhitektonskim konceptom predviđeno je funkcionalno uređenje nove, lako dostupne lokacije u klisuri reke Đetinje kao arheološkog muzeja. Kompleks će se sastojati od dve celine koje će oslikavati život praistorijskog čoveka na ovim prostorima. Nastambe kompletno opremljene stalnim postavkama, uz pomoć savremene tehnike i audio-vizuelnih efekata, dočaraće uslove života neolitskog čoveka. Konceptualnim opremanjem i uređenjem posetiocima će se pružiti mogućnost da dožive ambijent i oprobaju se u specijalno osmišljenim animacijskim programima u skladu sa karakteristikama privređivanja neolitskog čoveka na oba lokaliteta,- zaključila je dr Emilija Nikolić, arhitekta i idejni tvorac novog arheološkog muzeja, navedeno je u saopštenju NeoLIFE.  

- Advertisement -