Skupštini su prisustvovali Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica, Dragiša Kuzmanović, generalni sekretar Sportskog saveza Užica i Ivan Marić, predsednik Gradske opštine Sevojno. Odluka o tome ko će biti domaćin, biće poznata tek na jesen.

Gradska opština Sevojno postala je punopravan član MOSI igara.

Užice je samo jednom bilo domaćin Međurepubličkih omladinskih sportskih igara (MOSI). Bilo je to u leto 1971. godine.

U Užicu je 1971. godine održana najveća sportska manifestacija u istoriji ovog grada. Od 18-og do 23-eg jula 1971. na gradskom stadionu i još desetak borilišta u Užicu i okolini održane su 18-te Međurepubličke omladinske sportske igre.

Učestvovalo je 1.620 sportista iz 19 gradova. Takmičenja su održana u 13 sportskih disciplina. Kao „grad pobratim“ tadašnjeg Titovog Užica učestvovala je i ekipa Titovog Velesa u Makedoniji.

U tih pet julskih dana Užice je bilo grad sporta i mladosti. To je bila manifestacija koja je okupljala sportiste sa tromeđe Srbije – BiH – Crne gore, piše portal „Kolektiv Užice“.

Sa privih MOSI igara, održanih u Užicu, u leto 1971. godine (Foto: Kolektiv Užice)

Podsećamo prve MOSI su odigrane 1954. godine. Međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI) je sportsko takmičenje za mlade sportiste iz tri zemlje, sa tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije koje se održavaju svake godine.

Na Skupštini udruženja Saveza studenata Jugoslavije 1954. godine usvojena je inicijativa prijepoljskih studenata da se u okviru „Studentske neđelje“ organizuje „fiskulturni tromeč“ omladine Prijepolja, Priboja i Nove Varoši.

Sportisti tri susedna grada u Prijepolju su se nadmetali u atletici, fudbalu, odbojci, stonom tenisu i šahu. „Fiskulturni tromeč“ kasnije je prerastao u Sandžačke a potom i u današnji vid takmičenja MOSI koje okupljaju sportsku omladinu iz opština tri republike bivše Jugoslavije – Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Na igrama učestvuje i preko 3.000 sportista iz tridesetak gradova, najviše 33, sa tromeđe nekadašnjih jugoslovenskih republika. Takmičenja se odvijaju u skoro svim olimpijskim disciplinama.

MOSI su, zapravo, i postale olimpijada amaterskog sporta, najveća manifestacija sporta i mladosti na prostoru bivše SFRJ. Ratni vihor na našem prostoru zaustavio je i igre sportske mladosti. Nit je prekinuta 1991. godine, posle 37. MOSI u Foči.

MOSI su, međutim, prve pokazale da je ovo „tromeđa bez međa“, bar kad je amaterski sport u pitanju. Igre su obnovljene 2001. Ponovo je inicijativa krenula iz Prijepolja i ponovo je grad na obalama Lima i Mileševke bio domaćin sportistima iz sada tri samostalne države. Ostao je duh zajedništva i privrženosti ovoj manifestaciji.

- Advertisement -