Foto-reportaže Otoranova objavljene su u mnogim medijima. Od početka profesionalne karijere, pa do kraja svog života, Zlatibor i Sirogojno sačuvao je kao najdraži krajolik. „Kada trideset godina kasnije gledamo foto-dokuentaciju Muzeje, lako i brzo odvjamo grupe crno-belih fotogrfija na kojima je autor sa naglašenom jednostavnošću uspeo da ukrade najlepše momente datog vremena“…

Otvarajući izložbu direktorka Muzeja „Staro selo“ Sirogojno Svetlana Ćaldović je govorila o stvaralaštvu umetnika, fotografa Petra Otoranova, iza koga su brojne foto-reportaže, podsetivši da je ovoga puta izložen deo bogate fotografske zaostavštine.

– Dokumentarne fotografije svedoče o stvaranju, istorijatu Muzeja „Staro selo“ Sirogojno, umetničke fotografije velikog formata su deo likovne zbirke Muzeja, kao i fotografije ljudi i predela do kojih smo došli prikupljanjem iz privatnih fondova, – kazala je direktorka Muzeja na otvorenom, ističući da je Otoranov svoje poslednje godine rado provodio u Sirogojnu gde je po sopstevnoj želji i sahranjen 1997. godine.

Direktorka Ćaldović sa autorima izložbe (Foto: N.Tošić UžiceMedia)


Ćaldović je podsetila da se raduje što je ova izložba otvorena u Užicu koje je prestonica kulture 2024. godine. A mi podsećamo da su gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković potpisale Ugovor o sufinansiranju Programa „Prestonica kulture Srbije 2024. godine“, vredan 120 miliona dinara i odnosi se na aktivnosti koje će biti realizovane u ovoj godini, za projekat grada Užica „Praznik svetla – Nije erski mračiti! Kulturu na viđelo!“ u ovoj godini iz budžeta grada biće izdvojeno 60 miliona dinara.

Foto-reportaže specifičnim stilom

Motiv za pripremu izložbe autorima, muzejskom savetniku mr Jeleni Toskić i višem kustosu muzeja Draganu Cicvariću, bio je podatak da je prva izložba postavljena u Muzeju „Staro Selo“ bila upravo izložba Otoranova, koja se zvala Ona i on. U izjavi novinarima Dragan Cicvarić je naveo da su se on i Jelena Toskić složili da se „Otoranove fotografije izdvajaju iz muzejske dokumentacije specifičnim stilom. Zaista tim estetskim doživljajem uvek upadaju u oči njegove fotografije. Bilo je zadovoljstvo baviti se njegovim likom i delom i odvajati ove intersantne fotografije za izložbu“.

Prisutne na otvaranju izložbe je pozdravila direktorka Narodne bilioteke Užice Dušica Murić ističući da ove dve institucije sarađuju, da promovišu kulturno instorijsko nasleđe ovog kraja. Po noj ova izložba svedoči da Muzej iz Sirogojna nije zaboravio svog hroničara i dugogodišnjeg prijatelja, jer ovom postavkom čuva sećanje na njega i njegov rad.

– O povezanosti Otoranova i Muzeja Staro selo Sirogojno govori više od osam hiljada fotogafija ali i činjenica da je ovaj umetnik za svoju večnu kuću i mesto za trajno sećanje i pominjanje izabrao baš Sirogojno, mesto daleko od svoje rodne Velike Kikinde, – rekla je Murić.

Fotografija govori više od reči


Da fotografija govori više od reči uverili smo se uz pomoć brojnih i raznolikih foto-reportaža dugogodišnjeg fotoreportera „Politike“ Petra Otoranova. Izveštavao je iz tadašnje velike Jugoslavije, ali je od početka profesionalne karijere, pa do kraja svog života, Zlatibor i Sirogojno sačuvao kao najdraži krajolik„, piše u katalogu izložbe organizovane u užičkoj Narodnoj biblioteci.

Zatim se dodaje: „Kada trideset godina kasnije gledamo foto-dokumentaciju Muzeja, lako i brzo odvajamo grupe crno-belih fotografija na kojima je autor sa naglašenom jednostavnošću uspeo da ukrade najlepše momente datog vremena“, ali i da je izložba nastala sa ciljem da se prikaže jedinstvena lepota crno – bele fotografije, po kojoj je i bio poznat, i one zaista plene na panoima u holu Narodne biblioteke.

Sa otvaranja izložbe koja se može videti do 11 maja u NBU (Foto: N.Tošić Užicemedia)

Petar Otoranov je rođen 192. godine u Velikoj Kikindi, gde se školovao. Studirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Iz ljubavi prema fotografiji postao je član Foto kluba „Beograd“, bio je član ULUPUDS-a. Radio je kao fotoreporter u različitim domaćim novinskim kućama, najduže u „Politici“. Njegov izuzetan rad je nagrađen Zlatnom plaketom na izložbi Fotokino saveza Jugoslavije 1960. godine na temu „Omladina“. Po sopstvenoj želji sarhanjen je 1997. godine u zlatiborskom selu Sirogojno.


Izložba u holu Narodne biblioteke i podsećanje na foto-reportaže Otoranova u Užicu može se pogledati do 11. maja, potom je u Novom Sadu, a biće postavljena i u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

- Advertisement -