Dobrota leči, akcija u Užicu, i molba za sve ljude od 18 do 45 godina da se odazovu, daju uzorak krvi u Maloj hali u Krčagovu, u sredu, i pomognu Luki.

Mladi aktivisti iz Udruženja pacijenata LEUKA, Kancelarije za mlade i Crvenog krsta pozvali su danas Užičane da se u većem broju odazovu kako bi se pomoglo Luki. Uzorak krvi se može dati u sredu, 14. juna, u Maloj hali u Krčagovu od 10:00 do 17:00 časova.

Luka Bosiljčić je trinaestogodišnji dečak iz Užica koji boluje od najtežeg oblika leukemije (AML).


Dobrota leči: Daj matične ćelije za Luku


A i dalje važi poziv za sve ljude da se odazovu i odvoje 15 minuta svog vremena i jave se u najbližu transfuziju krvi svog grada, kako bi se testirali radi utvrđivanja podudarnosti matičnih ćelija sa Lukinim, bez obzira na pol i krvnu grupu.


Ukoliko se utvrdi podudarnost postupak davanja matičnih ćelija nije invazivan, to je obično davanje krvi.

Daj matične ćelije za Luku, akcija u Užicu

Ukoliko ne bolujete od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih oboljenja možete postati deo Registra. Kada se jednom prijavite, Vaši podaci ostaju u Registru dok ne napunite 60 godina.

Zašto je važno da postanete davalac matičnih ćelija?

Koštana srž je mesto gde se stvaraju nove ćelije krvi, neophodne za život, za obolele od malignih bolesti krvi, među njima i od leukemije, jedini lek i spas može biti transplatacija matičnih ćelija, tj. koštane srži davaoca.

Transplantacija matičnih ćelija hematopoeze za mnoge je jedina šansa za izlečenje. Da biste bili davalac potrebno je da imate između 18 i 45 godina, da ste zdravi i izdvojite pet minuta da popunite upitnik i uključite se u Registar. Time ćete napraviti prvi korak ka tome da nekome spasite život, a da pritom ni najmanje ne narušite svoje zdravlje.

Kod bolesti koje ugrožavaju život pacijenata, kao što su leukemija, aplastična anemija, imuna deficijencija, urođeni poremećaji metabolizma i druge, često je jedini put ka izlečenju transplantacija matičnih ćelija hematopoeze.

Davalac u svakom trenutku može da bude isključen iz Registra.

Ukoliko se dogodi da neki bolesnik i davalac budu podudarni onda davalac prolazi detaljan lekarski pregled.

Matične ćelije se mogu prikupiti na dva načina: iz bedrene kosti i iz periferne krvi davaoca. Odluku o tome donosi davalac u dogovoru sa lekarom. Bolesnik potom dobija prikupljene matične ćelije i tako mu se spasava život.

ZA LUKU, ZA SVU DECU

DAJ UZORAK ZA MATIČNE ĆELIJE

DOBROTA LEČI

- Advertisement -