Kada govorimo o slobodi medija, Evropski parlament je veoma jasan, kaže Mekalister i dodaje:

– Sloboda medija je ključni indikator spremnosti jedne države da postane deo EU. To podrazumeva posvećenost demokratiji, dobru upravu i političku odgovornost putem političkog dijaloga, kritičke diskusije i debate, te izražavanja suprotstavljenih mišljenja. Sloboda štampe je od najveće važnosti za svaku demokratiju i preostaje još mnogo posla da se uradi u tom domenu u svih šest država Zapadnog Balkana, – kaže u razgovoru za Danas Dejvid Mekalister, šef Spoljnopolitičkog odbora (AFET) i izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta, komentarišući nedavno objavljeni izveštaj organizacije Fridom haus „Slobode u svetu 2019“, u kojem je Srbija svrstana u kategoriju „delimično slobodnih zemalja“.

Podsećamo, organizacija Fridom haus u svom nedavnom izveštaju konstatovala da je Srbija delimično slobodna zemlja. U izveštaju o stanju osnovnih sloboda u 195 zemalja, se navodi da je prošla godina bila 13. uzastopna godina pada globalnih sloboda. Status Srbije je u ovom izveštaju sa slobodne opao na delimično slobodnu zemlju.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Hrvatske, su u izveštaju pod nazivom „Slobode u svetu 2019“ ocenjene kao „delimično slobodne“.

Na skali od 0 do 100, Srbija ima 67 poena, a Kosovo, koje je ocenjeno posebno, ima 54 poena. Crnoj Gori je pripalo 65 poena, Makedonija ima 59, Bosna i Hercegovina 53 poena.

Status Srbije opao je sa slobodne na delimično slobodnu zemlju zbog, kako se navodi, „pogoršanja u sprovođenju izbora, kontinuiranih pokušaja vlade i savezničkih medija da potkopaju nezavisne novinare kroz pravno zastrašivanje i kampanje kleveta“.

„Fridom haus“ ocenjuje i da je predsednik Aleksandar Vučić akumulirao izvršnu vlast, što je u sukobu sa njegovom ustavnom ulogom.

Kako se navodi, na Balkanu su i predsednik Srbije i predsednik Crne Gore nastavili da konsoliduju državnu vlast potkopavajući, tako, osnovne standarde dobrog rukovođenja i izlazeći iz okvira svojih ustavnih ovlašćenja.

Od 50 zemalja koje su označene kao neslobodne, između ostalog su Centralnoafrička Republika, Libija, Somalija, Saudijska Arabija, Severna Koreja.

- Advertisement -