Dan biblioteke Užice i prilika da se predstavi književnica Danica Vukićević, koja piše prozu i poeziju, a dobitnica je brojnih nagrada.

Danica Vukićević je rođena 1959. godine u Valjevu. Osnovnu školu, IX gimnaziju i Filološki fakultet (odsek Opšta književnost i teorija književnosti) završila je u Beogradu.


Piše poeziju i prozu, objavila je zbirke poezije: „Kao hotel na vetru“ (1992), „Kada sam čula glasove“ (1995), „Šamanka“ (2001), „Luk i strela“ (2006), „Prelazak u jednu drugu vrstu“ (2007), „Visoki fabrički dimnjaci“ (2012); zbirke priča: „Na plažama“ (1998) i „Život je gorila“(2000) kao i roman „Unutrašnje more“ (2022).


Zastupljena je u časopisima i antologijama. Članica je Srpskog književnog društva.

Dobitnica je sledećih nagrada:

  • NIN-ove nagrade,
  • ProFemina, Biljana Jovanović,
  • Milica Stojadinović Srpkinja,
  • Kondir Kosovke devojke.
    Književno veče biće održano, u petak, 18. avgusta 2023. godine, u 19:00 časova u Narodnoj biblioteci Užice.

Dan biblioteke u Užicu


Narodna biblioteka Užice je najstarija ustanova kulture u Zlatiborskom okrugu, i jedna od najstarijih biblioteka u Srbiji. Njena istorija počinje na Preobraženje, 19. avgusta, 1856. godine kada je na iniicijativu naprednog građanstva i omladine osnovano Užičko čitalište, koje je već sledeće godine imalo oko 100 članova, sa književnim fondom od 200 knjiga i svim dnevnim listovima tadašnje Kneževine Srbije.


Više puta je biblioteka gašena, obnavljana, a početkom 20. veka značajnu ulogu imale su radničke biblioteke i čitaonice. U periodu između dva rata, biblioteka radi sa prekidima, kao Narodna knjižnica i čitaonica. Tokom Drugog rata, opet dolazi do prekida rada, a kontinuitet u radu je postignut posle oslobođenja. Tako je put od čitališta do elektronske knjige bio dug i težak.


Godine 1979. do 1989. užička biblioteka nosi naziv Narodna biblioteka „Edvard Kardelj“, a 1989. vraća staro ime Narodna biblioteka. Danas je ova biblioteka matična biblioteka za sve javne, specijalne i školske biblioteke na podrčuju Zlatiborsog okruga.


U fondu biblioteke nlazi se oko 256 000 knjiga, 500 naslova periodike, i oko 300 zvučnih knjiga, kao i bogata zbirka neknjižene građe, stare i retke knjige. Građani/ke Užica, članovi biblioteke imaju pristup elektronskim bazama i servisu koji obezbeđuje pristup domaćim i stranim izvorima naučnih informacija.

19. avgust

Preobraženje Krsna slava

Krsna slava Preobraženje Gospodnje i Dan Narodne biblioteke Užice obeleženi lomljenjem slavskog kolača. Jubilej 167 godina postojanja, proslavljen u društvu saradnika, prijatelja i čitalaca.


Na dan osnivanja prvog užičkog čitališta, 19. avgusta 1856. godine, bilo je 63 člana i oko 200 knjiga, a danas, 167 godina kasnije, Narodna biblioteka Užice ima više od osam hiljada članova i više od 180 hiljada knjiga, kazala je direktorka Dušica Murić.

– U Narodnoj biblioteci Užice i njenim ograncima godišnje se izda oko 110 hiljada knjiga i zabeleži više od 60 hiljada poseta. Razloga za zadovoljstvo biće i više jer su u toku pripreme za godinu u kojoj će Užice biti nacionalna prestonica kulture, a Narodna biblioteka Užice ustanova u kojoj će biti realizovani novi, veoma vredni programi.

Otvorićemo laboratorije za restauraciju starih i retkih knjiga, formiraćemo Legat akademika Ljubomira Simovića i obeležiti jubilej 140 godina od rođenja Milutina Uskokovića, tako da ćemo i sledeće godine zablistati u punom sjaju i pokazati naše mesto na kulturnoj mapi grada, – kazala je Murić.

Narodna biblioteka Užice (Foto: Arhiva UžiceMedia)

Za još tekstova iz kulturereportažapratite naš sajt!

- Advertisement -